Uit Wiki Grepolis NL
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Nachtbonus: Ik heb nachtbonus aan elkaar geschreven)
Regel 56: Regel 56:
 
Meteen bij het begin is de stadsmuur belangrijk, zodat je je goed tegen farmaanvallen kan verdedigen. In een later deel van het spel is een volledig uitgebouwde stadsmuur de basis van een effectieve verdediging van je stad.
 
Meteen bij het begin is de stadsmuur belangrijk, zodat je je goed tegen farmaanvallen kan verdedigen. In een later deel van het spel is een volledig uitgebouwde stadsmuur de basis van een effectieve verdediging van je stad.
  
als je stadsmuur level 20 is dan kan je een kan je een toren bouwen en krijgen de verdedigende troepen uit die stad een verdegings boost van 20%
+
Als je stadsmuur level 20 is dan kan je een toren bouwen en met die toren krijgen de verdedigende troepen uit die stad een verdegings boost van 20%.
  
 
===Spioneren===
 
===Spioneren===
Regel 91: Regel 91:
  
 
De nachtbonus op alpha geldt van 22 uur tot 8 uur. Tijdens deze tijd wordt de kracht van de troepen van de verdediger met 100% verhoogd.
 
De nachtbonus op alpha geldt van 22 uur tot 8 uur. Tijdens deze tijd wordt de kracht van de troepen van de verdediger met 100% verhoogd.
voor de nachtbonus bij andere werelden moet je kijken bij werelden
+
voor de nacht bonus bij andere werelden moet je kijken bij werelden
  
 
===Katapulten===
 
===Katapulten===

Versie van 6 mrt 2011 om 11:26Basis

Wanneer bij Grepolis twee eenheden tegenover elkaar staan, wordt in principe de aanvalswaarde van de aanvaller met de verdedigingswaarde van zijn tegenstander in de wapensoort(steek-, slag-, of schietwapens) die op dat moment geldt vergeleken. De uitkomst van het gevecht wordt hoofdzakelijk beïnvloed door het aanwezig zijn van bijvoorbeeld de kracht van de stadsmuur, eventuele goddelijke krachten, de geluksfactor die op één of beide partijen bij het gevecht invloed heeft, die voor elk gevecht verandert.

Agora (plein)

De agora is het centrale punt om je troepen te beheren. Onder 'Verdediging' zie je een lijst van de troepen die op dat moment in de stad zijn om bij een mogelijke aanval te verdedigen.

Met een klik op 'Buiten de stad' zie je de troepen die bij de stad horen, maar op dat moment buiten je stad zijn. Hier zie je de troepen die op dat moment een tegenstander aanvallen of een vriend ondersteunen.

De "Simulator" maakt het je mogelijk om van tevoren al troepenverhoudingen te simuleren en te laten zien, hoe het gevecht zal kunnen eindigen. Dit kan erg nuttig zijn, om een gevoel voor tactische troepenverhoudingen voor aanvallen en verdediging te ontwikkelen. Toch kan de simulator geen zekerheid geven. Ten eerste heeft de gelukswaarde voor een deel invloed op het dodenaantal, ten tweede weet je niet altijd, welke troepen je tegenstander op het moment van de aanval in zijn stad zal hebben. Je hebt niet altijd zekerheid dat dit ook waar is, omdat je van tevoren nooit je geluk kan weten.

Onder het kopje "Cultuur" kun je de actuele cultuurwaarde van je stad zien. Steden met een kleine cultuurwaarde bezitten geen uitstralingskracht en kunnen andere steden zelfs bij militaire overmacht niet overnemen. Zie hiervoor ook het cultuurhoofdstuk.

Aanvallen

Wanneer je al een aantal eenheden geproduceerd hebt en je de tegenstander aanvallen wilt, hoef je maar op de kaart de stad of het boerendorp aan te klikken, dat je aanvallen wilt, en dan "aanvallen" uit te kiezen. Onthoud daarbij dat elke stad een basisverdediging heeft en dat de tegenstander ook eenheden kan hebben. Een aanval met veel verlies kan dit achteraf ook snel bewijzen.

Elke speler heeft na zijn aanmelding 5 dagen beginnersbescherming, in deze tijd kan hij nog niet door andere spelers aangevallen worden.

Alle eenheden hebben verschillende eigenschappen, zodat sommige eenheden beter zijn in aanvallen en andere eenheden beter in verdedigen. Bij een aanval hebben de eenheden of een slag-, of een steek-, of een schietwapen. In de verdediging echter heeft elke eenheid een verschillende verdedigingswaarde tegen elke wapensoort. Welke eenheid welke waarden heeft kan je vinden in het eenhedenoverzicht.

Ondersteunen

Vaak komt het voor, dat alliantiegenoten of vrienden je hulp nodig hebben. Naast de ondersteuning door grondstofzendingen kan je ook eenheden versturen. Kies daarvoor op de kaart de stad uit, waarheen je je troepen wilt sturen en klik op ondersteunen.

Wanneer je eenheden bij een ondersteunde speler aangevallen worden, ontvang je een bericht, waarin staat hoeveel eenheden je verloren hebt. Wanneer je eenheden bij de ondersteunde speler niet meer nodig zijn, kun je je eenheden terugtrekken. Ga daarvoor weer naar de Agora, klik op "Buiten het dorp" en trek de troepen terug, die je weer terug naar je eigen stad wilt hebben.

Aanval of ondersteuning afbreken

De eerste 10 minuten vanaf het starten van de aanval of ondersteuning, heb je de mogelijkheid om dit af te breken. Daarna zijn de troepen al zo ver, dat ze het bevel al niet meer horen kunnen.

Verdedigen

Wanneer je regelmatig aangevallen wordt, is het meestal zo dat je tegenstander je grondstoffen wil hebben of je overnemen wil. Wanneer er geen kolonieschip meegestuurd wordt met de aanval, kan je er vanuit gaan dat het je tegenstander in de eerste plaats om je grondstoffen te doen is. Om dat te verhinderen kun je meerdere dingen doen:

 • Je leger zo mogelijk verdedigingsgericht op te bouwen
 • Je alliantie contacteren en om hulp vragen
 • je grondstoffen regelmatig gebruiken om je stad of troepen op te bouwen
 • je opslagplaats en stadsmuur uitbouwen.

Alle eenheden hebben verschillende eigenschappen, zodat sommige eenheden beter zijn in aanvallen en andere beter zijn in verdedigen. Welke eenheid wat kan, vind je in het eenhedenoverzicht. Hoe je eenheden kan vergelijken vind je in het topic eenheden vergelijken.

Snelheid

Tijd is geld - deze wijsheid geldt natuurlijk ook bij Grepolis. De snelheid van je zee- en landeenheden zijn bijvoorbeeld van belang, wanneer je plotseling aangevallen wordt en je je eenheden snel naar huis wilt sturen. Bij het farmen zorgen snellere eenheden ook voor een hogere grondstoffenwinst in dezelfde tijd.

De snelheid van de eenheden kan je in het eenhedenoverzicht terugvinden. Wanneer je meerdere soorten eenheden samen wegstuurt, zal deze groep de snelheid van de langzaamste eenheid krijgen.

Stadsmuur

De stadsmuur verhoogt de verdediging van je stad enorm. Deze heeft zowel invloed op je basisverdediging als op je verdedigende troepen.

Meteen bij het begin is de stadsmuur belangrijk, zodat je je goed tegen farmaanvallen kan verdedigen. In een later deel van het spel is een volledig uitgebouwde stadsmuur de basis van een effectieve verdediging van je stad.

Als je stadsmuur level 20 is dan kan je een toren bouwen en met die toren krijgen de verdedigende troepen uit die stad een verdegings boost van 20%.

Spioneren

Weten is macht. Dat geldt natuurlijk ook bij Grepolis. Het zal voor je een groot voordeel zijn, wanneer je meer over de kracht van de vijandige troepen weet. Onderschat je de verdedigingskracht van je tegenstander, dan zal je vermoedelijk je aanvalsleger de dood in sturen. Een overschatten van je tegenstander is minder tragisch, maar ook niet optimaal. Je verbruikt in dit geval nutteloos tijd met de opbouw van je leger, die op het moment van de aanval nog niet zo groot had hoeven wezen.

De belangrijkste voorwaarde om een kijkje achter de vijandige stadsmuur te kunnen nemen, is dat je je grot bouwt. Heb je deze gebouwd, dan kan je een spion op weg sturen.

Je kunt een spion achter de vijandige linie sturen, wanneer je zilvermunten in je grot geplaatst hebt. Daarmee betaal je de spion en kan daarop volgend in het menu van vijandige steden een spion op weg sturen. Een succesvolle spionage is daarmee desondanks niet zeker. Wanneer de te bespioneren stad meer zilvermunten in de grot heeft dan je de spion hebt betaald, mislukt de spionage. In dit geval ontvang je geen informatie over de vijandige stad. Daarbij krijgt de vijandige stad ook informatie over het feit dat je geprobeerd hebt, om de stad te bespioneren.

Is de spionagepoging succesvol - wanneer je dus meer zilvermunten betaald hebt, dan je tegenstander in zijn grot heeft - ontvang je een bericht met de samenstelling van de vijandige troepen.

Afhankelijk van het feit welke van beide partijen wint, wordt van de spionerende partij, of ook van de bespioneerde partij de door de aanvaller ingezette zilvermunten afgetrokken. Heeft de speler die bespioneerd wordt minder zilver in zijn grot dan de opdrachtgever van de spionage, dan merkt de bespioneerde niets van de poging tot spionage en wordt er geen zilvermunten van zijn voorraad afgetrokken.

Gevorderd

Wie wil er bij het duidelijke blijven stilstaan, wanneer er nog veel meer geheimen te ontdekken zijn? Met de basis uit het vorige hoofdstuk ben je met de belangrijkste feiten uitgerust. Wil je je oorlogsvaardigheden optimaliseren, lees dan ook de volgende verduidelijkingen door.

Basisverdediging

Elke stad beschikt over een basisverdediging. Basisverdediging houdt in, dat de stad zich verdedigt, zelfs als er geen eenheden in de stad staan. Wanneer je dus slechts één zwaardvechter naar een lege stad stuurt, zal deze dus sterven. De basisverdediging wordt door de stadsmuur verhoogd.

Geluk

Het geluk is, zoals de naam al doet vermoeden, een toevalsfactor die bij elk gevecht meetelt. het geluk kan waarden tussen -30 en +30 aannemen. Het geluk wordt altijd vanuit de kant van de aanvaller aangegeven. Wanneer je als aanvaller +30% geluk hebt, betekent dit dat de gevechtskracht van de aanvallende eenheden 30% hoger is dan normaal.

Anti-timing regel

De anti-timing houdt in, dat bij elke gestuurde aanval gemiddeld 10 seconden bij elk bevel toegevoegd of afgehaald wordt. Echter kan deze anti-timing voor een uitloop van 30 seconden zorgen in de uitzonderlijkste gevallen. Bij Grepolis gaat het er namelijk om strategisch te werk te gaan, niet de vijand op een simpele manier met aanvallen vlak achter elkaar te bombarderen.

Spelers die de aanvallen strategisch in de goede volgorde plannen, worden door deze regeling niet beïnvloed zolang het verschil in de aanvallen niet op 0 komt te liggen.

Nachtbonus

De nachtbonus op alpha geldt van 22 uur tot 8 uur. Tijdens deze tijd wordt de kracht van de troepen van de verdediger met 100% verhoogd. voor de nacht bonus bij andere werelden moet je kijken bij werelden

Katapulten

Zijn de verdedigingmuren van je vijand ondoordringbaar voor je? Dan heb je katapulten nodig, die de vijandige stadmuur kunnen vernietigen. Katapulten ontstonden in de tijd van Alexander de Grote en werden voor precies hetzelfde aanvalsdoel gebouwd. De katapulten katapulteren grote rotsblokken op de vijandige muren en verminderen zo de kracht van de tegenstand. Dat maakt ze vaak tot een onmisbaar deel van een veroveringsleger. Katapulten hebben het nadeel, dat ze zich erg langzaam bewegen en in aanvallen alleen nuttig zijn tegen muren, maar niet tegen mensen. Wordt een katapult door vijandige eenheden aangevallen, sneuvelt deze snel.

Steden veroveren

Andere steden uitbuiten, zal je stad helpen, om je verder te ontwikkelen. Maar in zijn eentje wordt je stad niet machtig. Je hebt andere steden nodig - misschien ook op andere eilanden - om een groot Grieks imperium te stichten. In de volgende paragrafen leer je hoe je andere steden verovert en tenslotte innemen kan.

Cultuurwaarde

Om andere steden uiteindelijk te kunnen innemen, moet je eigen stad een cultuurwaarde hebben, die het de bewoners van de andere stad vergemakkelijkt, je heersen te aanvaarden. Dat is misschien ook een historische reden, waarom Sparta niet de grootte en aantrekkingskracht, zoals Athene had, bereikte.

Het cultuurlevel van je stad, die je met een klik op de Agora kan vinden, laat zien, hoeveel andere steden je vanuit deze stad kan innemen.

Om de cultuurwaarde te verhogen, kan je bruisende stadsfeesten vieren. Deze feesten zullen je cultuurwaarde verhogen en je stad overal beroemd en aantrekkelijk maken. Je hebt hierbij de keuze uit "Theaterspelen", "Olympische Spelen", "Triomftocht" en "Feest".

Kolonisatieschepen

De derde en laatste voorwaarde om andere steden te kunnen innemen, is de bouw van een kolonisatieschip. Met een kolonisatieschip komen alle pionieren en andere noodzakelijke materialen in je nieuwe stad. Je zult in de regel je kolonisatieschip niet zonder voldoende andere bescherming van zee- en landeenheden naar je nieuwe stad sturen. Zelfs als je alle militaire afweer verslagen hebt, zijn de mensen je nog niet welgezind en zal de basisverdediging van de vijandige stad je kolonisatieschip kunnen verslaan. Je koloniserende troepen hebben een bepaalde tijd nodig om de bevolking van de stad die je verovert ervan te overtuigen, naar jouw kant over te lopen. Overleven je koloniserende troepen deze tijd zonder door vijandelijke troepen vernietigd te worden, dan wisselt de stad van bezitter. Je hebt voortaan geen tegenstand van de bevolking meer te vrezen en je kunt de stad net zoals je eerste stad beheren.

Je wordt veroverd

Ze hebben alles van je overgenomen? Wees niet bang, bij Grepolis betekent dat geen einde. Als je stad door je vijand overgenomen is, krijg je meteen de mogelijkheid, van begin af aan een nieuwe stad op te bouwen en al de fouten te vermijden, die je bij de vorige poging gemaakt hebt. Natuurlijk weten we, dat je bij een nieuwe start van een stad achterstand hebt ten opzichte van oudere steden. Dat verschil werken we weg door je nieuwe stad op een eiland te plaatsen waar je buren een gelijkwaardig spellevel hebben zoals jij. Je nieuwe begin geeft ook een grote kans, met alles wat je van je vorige poging weet, deze keer veel machtiger te worden dan eerst.

Troepen Effectiviteit

Zwaardvechter:

Zwaardvechter 90x90.jpg

 • Het wapen dat hij gebruikt is een slagwapen (5 aanval)
 • Verdediging Slagwapen : 14
 • Verdediging Steekwapen: 8
 • Verdediging Afstandswapen: 30
 • Goed in verdediging tegen: Afstandswapens (Boogschutters, slingeraars en katapulten)
 • Slecht in verdediging tegen: Hoplieten en Strijdswagens

Slingeraar:

Slingeraar 90x90.jpg

 • Het wapen dat hij gebruikt is een afstandswapen (23 aanval)
 • Verdediging Slagwapen : 7
 • Verdediging Steekwapen: 8
 • Verdediging Afstandswapen: 2
 • Goed in de aanval tegen: Hoplieten, slingeraars, harpijen, centauren, medusa's en militie.
 • Slecht in de aanval tegen: Zwaardvechters, strijdwagens, cyclopen en manticore's.

Boogschutters:

Boogschutter 90x90.jpg

 • Het wapen dat hij gebruikt is een afstandswapen (8 aanval)
 • Verdediging Slagwapen : 6
 • Verdediging Steekwapen: 25
 • Verdediging Afstandswapen: 12
 • Goed in verdediging tegen: Steekwapens (Hoplieten, strijdwagens, manticore's, medusa's en pegasi.)
 • Slecht in verdediging tegen: Zwaardvechters en ruiters

Hoplieten:

Hopliet 90x90.jpg

 • Het wapen dat hij gebruikt is een Steekwapen (16 aanval)
 • Verdediging Slagwapen : 18
 • Verdediging Steekwapen: 12
 • Verdediging Afstandswapen: 7


 • Goed in de aanval tegen: Slingeraars
 • Slecht in de aanval tegen: Boogschutters
 • Goed in verdediging tegen: Zwaardvechters en ruiters
 • Slecht in verdediging tegen: Slingeraars

Ruiters:

Ruiter 90x90.jpg

 • Het wapen dat hij gebruikt is een Slagwapen (55 aanval)
 • Verdediging Slagwapen : 18
 • Verdediging Steekwapen: 1
 • Verdediging Afstandswapen: 24


 • Goed in de aanval tegen: Boogschutters en manticore's
 • Slecht in de aanval tegen: Hoplieten en strijdwagens

Strijdwagens:

Strijdwagen 90x90.jpg

 • Het wapen dat hij gebruikt is een Steekwapen (56 aanval)
 • Verdediging Slagwapen : 76
 • Verdediging Steekwapen: 16
 • Verdediging Afstandswapen: 56


 • Goed in de aanval tegen: Zwaardvechters, ruiters en strijdwagens
 • Slecht in de aanval tegen: Hoplieten en boogschutters
 • Goed in verdediging tegen: Slingeraars, boogschutters, en zwaardvechters
 • Slecht in verdediging tegen: Strijdwagens en hoplieten

Katapulten:

Katapult 90x90.jpg

 • Het wapen dat hij gebruikt is een afstandswapen (100 aanval)
 • Verdediging Slagwapen : 30
 • Verdediging Steekwapen: 30
 • Verdediging Afstandswapen: 30
 • Goed in de aanval tegen: Muren.
 • Slecht in de aanval tegen: Eenheden.