Uit Wiki Grepolis NL
Versie door Marc200 (overleg | bijdragen) op 4 mei 2011 om 13:02 (Het oprichtingsproces)
Ga naar: navigatie, zoeken


Andere steden beroven van grondstoffen zal je stad helpen zich verder te ontwikkelen. Maar in z'n eentje wordt je stad geen machtige rijk, hiervoor zul je meer steden nodig hebben. Op deze pagina staat beschreven hoe je nieuwe steden kunt stichten of veroveren.

Een stad stichten

Een stad stichten is de eerste mogelijkheid die je hebt om een nieuwe stad te verkrijgen. Voor het stichten van een stad moet je voldoen aan een aantal voorwaarden:

Voorwaarden

 • Technologie: Kolonisatieschip
  • Academie niveau 22, 7500 Hout.png, 7500 Steen.png, 9500 Zilver.png, 0 onderzoekspunten
 • Kolonisatieschip
  • Haven niveau 20, 10000 Hout.png, 10000 Steen.png, 10000 Zilver.png, 170 vrije inwoners
 • Vrije bouwgrond
  Een eiland met vrije bouwplaatsen.
  • Bij het bestuderen van de wereldkaart zijn je vast de eilanden met grijze vlaggen opgevallen. Op elk van deze plaatsen heb je de mogelijkheid een nieuwe stad op te richten.
 • Transportboot met eenheden
 • Voldoende cultuurpunten


Het oprichtingsproces

Heb je aan alle voorwaarden voldaan, dan staat voor een succesvolle oprichting van je tweede stad zo goed als niets meer in de weg.

 • Eerst zoek je een passende bouwplaats. Het is het beste als deze zich in jouw buurt bevindt, dan heeft je kolonisatieschip geen al te lange weg voor zich.
 • Aansluitend klik je op deze bouwplaats en dan op het menu een nieuwe stad oprichten.
 • Daar moet je dan je kolonisatieschip en minimaal 1 transportboot met eenheden heen sturen.
 • Klik nu op stad oprichten en de schepen worden meteen op weg gestuurd.

Dan duurt het een tijdje voor je schepen de gewenste bouwplaats bereikt hebben. Als ze aangekomen zijn, ontvang je een rapport. Je troepen beginnen de eerste gebouwen op te richten. De grondstoffen hiervoor zijn al bij de kosten van het kolonisatieschip inbegrepen. In het stadsoverzicht zie je wanneer je eindelijk de trotse bezitter van een nieuwe stad bent. Deze bezigheid duurt 24 uur. Als deze tijd voorbij is, heb je een nieuwe stad opgericht. Deze stad begint met 774 punten. Gefeliciteerd!

Een stad overnemen

Een stad overnemen is de tweede manier om aan een nieuwe stad te komen. Hiervoor zijn ook weer een aantal voorwaarden/benodigdheden:

Voorwaarden

 • Technologie: Kolonisatieschip
  • Academie niveau 22, 7500 Hout.png, 7500 Steen.png, 9500 Zilver.png, 0 onderzoekspunten
 • Technologie: Overname
  • Academie niveau 28, 12000 Hout.png, 12000 Steen.png, 16000 Zilver.png
   • Om de 16000 Zilver.png te kunnen opslaan, is een pakhuis van niveau 23(20 met technologie keramiek) vereist.
 • Kolonisatieschip
  • Haven niveau 20, 10000 Hout.png, 10000 Steen.png, 10000 Zilver.png, 170 vrije inwoners
 • Minimaal 1 transportboot met eenheden
 • Minimaal 1 aanvalsboot
 • Voldoende cultuurpunten

Het overnameproces

Als je aan alle voorwaarden voor een overname hebt voldaan, kun je beginnen met het overnemen van een stad. Als eerste heb je een 'target' nodig, de stad die je wilt gaan overnemen. Let er bij het uitzoeken van een stad op dat je kolonisatieschip niet langer dan 48 uur kan varen. Het is raadzaam voordat je het kolonisatieschip op pad stuurt eerst alle eenheden in de stad te verslaan door het gewoon aan te vallen zonder kolonisatieschip.

Zodra je je target gevonden en eventueel van eenheden ontdaan hebt, kun je je kolonisatieschip versturen. Om je kolonisatieschip op weg te sturen, moet je het dorp gewoon aanvallen en daar je kolonisatieschip bijvoegen. Let erop dat je minstens 1 aanvallend schip(bireem, trireem, vuurschip of hydra) en 1 transportboot met eenheden moet meesturen met je kolonisatieschip, ook al zijn er geen eenheden of schepen meer in het dorp.

De aanval van je kolonisatieschip op het vijandelijke dorp vindt plaats in 2 delen, een zeegevecht en een landgevecht. In het zeegevecht vechten de aanvallende schepen die jij hebt meegestuurd met je kolonisatieschip tegen de schepen die in de haven van het vijandelijke dorp liggen. Verlies je dit gevecht, dan zal je kolonisatieschip zinken. In het landgevecht vechten jouw landeenheden tegen de landeenheden van het vijandelijke dorp(als die er zijn). Als je dit gevecht verliest, zal je kolonisatieschip terugkeren naar huis.

Als je met succes alle schepen en landheden verslagen hebt, zul je de stad bezetten. Deze bezetting duurt 24 uur op wereld Alpha, 12 uur op wereld Beta, Gamma, Delta, Zeta, Eta, Theta, Iota en Kappa, en slechts 8 uur op Epsilon.

In deze 24/12/8 uur is het de bedoeling dat je blijft heersen over het dorp. De alliantiegenoten van de vijandelijke stad zullen waarschijnlijk proberen jouw troepen uit het dorp weg te krijgen door het aan te vallen, jij moet de stad dus verdedigen met jouw troepen. Om jou te helpen, kunnen jij of je alliantiegenoten ondersteuning sturen naar de stad die jij aan het bezetten bent, door op die stad te klikken, en dan onder het tabje ‘ondersteunen’ troepen in te voeren en op ondersteunen te klikken.

Let op: als je het dorp met succes aangevallen hebt met je kolonisatieschip zullen de eenheden die je meegestuurd hebt de stad dus moeten verdedigen! Daarom is het van belang dat je met je kolonisatieschip ook voldoende verdedigende troepen meestuurt om jezelf te beschermen tegen inkomende aanvallen voordat er ondersteuning arriveert.

Als de tijd is afgelopen en je eenheden zijn niet verslagen, is de stad van jou. Gefeliciteerd!

Het overnameproces voor Kolonisatiesysteem: Nieuw!

Benodigdheden:

 • Je hebt technologie: 'Verovering' nodig.
 • Je hebt een Kolonieschip nodig
 • Je hebt troepen nodig
 • Je hebt tenminste een schip nodig wat geen troepen kan meenemen
 • Je hebt tenminste een transportschip nodig voor de troepen
 • Voldoende cultuur (zie Agora).

De Overname:

 1. Maak de betreffende stad leeg (aanvalsmodus: aanvallen).
 2. Als de stad leeg is, moet er een opstand worden begonnen. Val de stad nogmaals aan, maar nu met aanvalsmodus opstand ontketenen. Als je het gevecht wint, zie je een in het stadsoverzicht zie je een icoontje met een vuist 'Opstand begint' en een teller dat aftelt naar het moment dat de opstand begint.
 3. Wanneer de teller opstand begint is afgelopen, veranderd deze automatisch in 'Opstand aan de gang'. Opnieuw telt de teller af te lopen.
 4. Vanaf nu kan de stad worden overgenomen door je kolonisatieschip naar de stad te sturen (aanvalsmodus: aanvallen). Win je deze aanval, dan is de stad van jou!
 5. Wanneer de stad van jou is, zinkt je kolonisatieschip. De 170 inwoners die nodig waren voor de bouw van het schip vallen dan weer vrij.

Tips:

 • Stuur je kolonisatieschip op tijd weg, maar niet te vroeg!
  Bijvoorbeeld: je veroorzaakt 's avonds om 6 uur een opstand, dan mag je kolonisatieschip OP ZIJN VROEGST om 6 uur 's ochtends aankomen! Kijk van te voren even hoe lang je kolonisatieschip erover doet naar die stad, want die vaart bijna 3 keer zo lang als een ander schip. Niet vergeten troepen in een transportboot mee te sturen om de aanval te winnen en de nieuwe stad te bevolken.
 • Het ontketenen van een opstand geldt alleen voor jouw legers. Je kunt dus geen opstand veroorzaken voor een alliantielid.
 • Stuur nog enkele aanvallen tussendoor zodat je tegenstander niet de kans krijgt om te herstellen. (Aanvalsmodus: aanvallen) Het kan ook zijn dat alliantieleden ondersteuning sturen. Deze ondersteuning moet je ook vernietigen.

Je wordt overgenomen

Als je stad wordt overgenomen, zul je een scherm te zien krijgen waar op staat hoeveel troepen de bezetter heeft staan, hoelang de bezetting nog duurt en welke ondersteunende/aanvallende troepen er onderweg zijn naar het dorp. Om je dorp te kunnen behouden, zul je de bezetters in je stad moeten verslaan. Dit kun je doen door alliantiegenoten te vragen jouw stad aan te vallen, zodat de troepen van de tegenstander die jouw stad probeert over te nemen verslagen worden. Zijn ze allemaal weg, dan is de stad weer van jou. Let op, als je overgenomen wordt en je alliantiegenoten sturen ondersteuning, dan zullen deze troepen de bezetter ondersteunen! Om je eigen stad weer terug te krijgen, zullen zij je stad dus moeten aanvallen.

Valt het niet meer te voorkomen dat je stad wordt overgenomen? Wees niet bang, bij Grepolis betekent dat geen einde. Als je stad door je vijand overgenomen is, krijg je meteen de mogelijkheid, van begin af aan een nieuwe stad op te bouwen en al de fouten te vermijden, die je bij de vorige poging gemaakt hebt. Natuurlijk weten we, dat je bij een nieuwe start van een stad achterstand hebt ten opzichte van oudere steden. Dat verschil werken we weg door je nieuwe stad op een eiland te plaatsen waar je buren een gelijkwaardig spellevel hebben zoals jij. Je nieuwe begin geeft ook een grote kans, met alles wat je van je vorige poging weet, deze keer veel machtiger te worden dan eerst.