Algemene Info: verschil tussen versies
Regel 30: | Regel 30: | ||
Als je nu een gezonde defensie hebt, kun je jouw uitbreiding voorbereiden en met de bouw van aanvallende troepen beginnen. Het overzicht van de stad levert belangrijke informatie over je Polis. Zo kun je zien: de bouwstappen; de huidige productie; de troepen in de stad en je huidige troepenbewegingen. De grafische vormgeving van de gebouwen veranderen volgens hun uitbreidingsniveau. Met een snelle blik kun je zien hoe ver jouw Polis zich heeft ontwikkeld, aangezien elk gebouw wordt veranderd om de hogere levels te tonen. | Als je nu een gezonde defensie hebt, kun je jouw uitbreiding voorbereiden en met de bouw van aanvallende troepen beginnen. Het overzicht van de stad levert belangrijke informatie over je Polis. Zo kun je zien: de bouwstappen; de huidige productie; de troepen in de stad en je huidige troepenbewegingen. De grafische vormgeving van de gebouwen veranderen volgens hun uitbreidingsniveau. Met een snelle blik kun je zien hoe ver jouw Polis zich heeft ontwikkeld, aangezien elk gebouw wordt veranderd om de hogere levels te tonen. | ||
== | ==Stadsoverzicht== | ||
Het Stadsoverzicht geeft je in een oogopslag veel informatie over je Polis. Je kan er de gebouwlevels, de actuele grondstoffenproductie, de eenheden die zich in je stad bevinden en je troepenbewegingen zien. | |||
De grafische weergave van de gebouwen veranderd naar mate het gebouwlevel hoger wordt. Zo kan je meteen zien, hoe ver een Polis zich ontwikkeld heeft. De gebouwen worden niet alleen groter, ze worden ook mooier. Ook deze weerspiegelt indirect de welvaart in je stad. | |||
Met een klik op het gebouw ga je naar het menu van het desbetreffende gebouw. Op deze manier kan je bijvoorbeeld schepen laten bouwen in de haven en onderzoek doen in de Academie. | |||
==Stadt umbennen== | ==Stadt umbennen== |
Versie van 19 jan 2010 19:19
Deze pagina wordt op dit moment aangepast door Muf-Muf! Even niet aan gaan werken dus. Alvast bedankt!
Basisbegrippen
Hier vind je de basisbegrippen uit het spel terug, zoals je eerste stappen in het spel, hoe je gebouwen bouwt, eenheden traint en hoe je de Griekse goden om hun almachtige krachten aanbidden kunt.
Grondstoffen
De grondslag om je Polis tot ontwikkeling en tot een geweldige grootmacht der eilanden te maken zijn grondstoffen. Bij Grepolis zijn er hier 4 van, 3 materiële grondstoffen en 1 immateriële. De materiële grondstoffen – ook wel handvaste grondstoffen – zijn hout, steen en zilvermunten. Aangezien de mythische godenwereld in het oude Griekenland een grote rol gespeeld heeft, komt hier de spirituele grondstof bij: namelijk goddelijke gunsten. Voor alle eenheden en gebouwen heb je grondstoffen nodig. Grondstoffen krijg je automatisch doormiddel van de mijnen (houthakkerskamp, steengroeve, zilvermijn) of de tempel ( goddelijke gunst ). Grondstoffen krijg je ook als je niet ingelogd bent op je account.
Hoeveel grondstoffen je krijgt, hangt af van het niveau van je gebouwen. Daarnaast heb je, om te voorkomen dat grondstoffen verloren gaan, een pakhuis nodig waar deze grondstoffen opgeslagen worden. De weergave, voor hoe groot je opslagcapaciteit momenteel is en hoeveel grondstoffen je momenteel hebt, vind je rechtsboven terug.
Het getal onder het grondstof opslagsymbool geeft aan hoeveel je van elke materiële grondstof kunt opslaan. De getallen onder de symbolen voor hout, steen en zilvermunten geven respectievelijk hun opgeslagen hoeveelheden in het pakhuis aan.
De eerste stapjes
In het begin heeft je stad het volgende nodig: grondstoffen. De houthakker levert hout. In de steengroeve kapt men stenen en de in de zilvermijn zoekt men naar zilver. De gunsten van de goden zullen in de loop van het spel een steeds belangrijkere ondersteunende rol spelen, echter in de beginstadium zijn deze nog niet van belang. Hoe hoger het level van je gebouwen wordt, des te hoger de productie van de bijbehorende grondstof zal worden. Het is daarom dan ook verstandig in de eerste dagen daar je prioriteiten te leggen.
Naast de grondstofproductie is echter ook de veiligheid van je stad een belangrijk punt. Je wilt tenslotte niet dat je grondstoffen in de gierige handen van je buren belanden en je zal jezelf daar dus tegen moeten beschermen. Ze kunnen met een simpele overval namelijk een poging doen je grondstoffen te stelen. Enige hulp hierbij wordt door het pakhuis gegeven, des te hoger het level van het pakhuis, des te meer grondstoffen verstopt kunnen worden voor de ogen van je tegenstanders en dus des te minder ze van je kunnen stelen. Het is dan ook verstandig hier gebruik van te maken als er een grote vijandelijke stad zich op hetzelfde eiland bevind als jouw stad. Daarnaast is het verstandig je stadsmuur uit te bouwen. Enkele levels hiervan zijn in de beginnersfase al toereikend om aan een aanvaller veel schade toe te brengen.
Als de grondstoffenproductie op gang is gekomen, kun je troepen trainen en handel gaan drijven. Met een kazerne kun je je eerste zwaardvechters recruteren. Deze eenheden zijn normaalgesproken niet voor de aanval opgeleid, echter bieden ze de mogelijkheid om grondstoffen van zwakkere spelers of boeren dorpen op het eiland te vorderen.
Ook is het belangrijk om met andere spelers een bondgenootschap te vormen tot een sterke alliantie van steden. Gezamelijk kunnen jij en je bondgenoten jezelf beter verdedigen en handel drijven. Misschien leer je zelfs nog leuke mensen kennen. Let op, het is meestal verstandiger om als beginner een bestaande alliantie toe treden dan er zelf een op te richten.
Latere start
Wanneer je start in een latere fase van een wereld, moet je je tactiek aanpassen. Het opbouwen van grondstoffen speelt een belangrijke rol bij het neerzetten van je Polis. Ook is het van belang dat je troepen hebt, om je te beschermen tegen je naaste eiland bewoners. Om het verlies van je grondstoffen te verhinderen, is het aan te raden je pakhuis en stadsmuur uit te bouwen. Maak ook eenheden om je Polis te beschermen. Houdt ook het contact met je buren, bijvoorbeeld door een conversatie te beginnen. Een goed contact met hen kan je redden tegen hopeloze aanvallen, aangezien je je samen verenigt. Als jouw Polis groot is geworden zou je moeten proberen om grondstoffen van je buren (farm eerst, daarna echte spelers wanneer je sterk genoeg bent) te verkrijgen. Deze grondstoffen helpen je bij het uitbouwen van je Polis.
Nu komt het grootste verschil aan de normale bouwvolgorde: bega niet de fout je eilandgrenzen snel te verlaten om op schepen te vertrekken. Het is nochtans een verwarrende fout, omdat de sterke spelers eerst zullen proberen om hun steden op jouw gebied te beschermen, om zo in de loop van het spel een betere, en daardoor strategische, positie te hebben. Als je jouw grondstoffen slechts in de bouw van een offensief leger investeert, ben je een makkelijk doelwit voor deze spelers! Zij hebben de mogelijkheid om hier gebruik van te maken, en je Polis te plunderen. De beste strategie is dan ook het construeren van sterke verdedigingseenheden, die een garnizoen van talrijke zwaardvechters en schutters bevatten. Je zult zo een onaantrekkelijk doel voor de grotere spelers zijn. Als zij constant hoge verliezen in jouw Polis hebben, zullen zij gewoonlijk ophouden met aanvallen. Deze fase van de bouw, van een veilige positie, kost u wat tijd maar brengt een voordeel omdat je de verdedigingstroepen opnieuw kan gebruiken.
Als je nu een gezonde defensie hebt, kun je jouw uitbreiding voorbereiden en met de bouw van aanvallende troepen beginnen. Het overzicht van de stad levert belangrijke informatie over je Polis. Zo kun je zien: de bouwstappen; de huidige productie; de troepen in de stad en je huidige troepenbewegingen. De grafische vormgeving van de gebouwen veranderen volgens hun uitbreidingsniveau. Met een snelle blik kun je zien hoe ver jouw Polis zich heeft ontwikkeld, aangezien elk gebouw wordt veranderd om de hogere levels te tonen.
Stadsoverzicht
Het Stadsoverzicht geeft je in een oogopslag veel informatie over je Polis. Je kan er de gebouwlevels, de actuele grondstoffenproductie, de eenheden die zich in je stad bevinden en je troepenbewegingen zien.
De grafische weergave van de gebouwen veranderd naar mate het gebouwlevel hoger wordt. Zo kan je meteen zien, hoe ver een Polis zich ontwikkeld heeft. De gebouwen worden niet alleen groter, ze worden ook mooier. Ook deze weerspiegelt indirect de welvaart in je stad.
Met een klik op het gebouw ga je naar het menu van het desbetreffende gebouw. Op deze manier kan je bijvoorbeeld schepen laten bouwen in de haven en onderzoek doen in de Academie.
Stadt umbennen
Deine Stadt kannst du umbenennen, indem du oberhalb der Stadtübersicht den aktuellen Stadtnamen anklickst. Danach kannst du den neuen Namen eintragen und anschließend abspeichern.
Gebäude bauen
Wenn du ein Gebäude bauen willst, musst du dafür auf den Senat klicken und dann dort "Ausbau auf Stufe X" anklicken. Du benötigst jeweils eine bestimmte Menge Holz, Stein und Silbermünzen. Wie viel genau, hängt von der Art und der Ausbaustufe des Gebäudes ab. Je größer du das Gebäude bauen willst, umso mehr Rohstoffe benötigst du für eine Ausbaustufe.
Darüber hinaus stehen manche Gebäude in einer Abhängigkeit zur Ausbaustufe anderer. So kannst du erst einen Marktplatz bauen, wenn dein Lager und deine Höhle eine gewisse Größe erreicht haben. Im Senat werden dir neben den Rohstoffkosten auch diese Voraussetzungen angezeigt, wenn du ein Gebäude ausbauen möchtest. Mehr dazu findest du in der Gebäudeübersicht
Einheiten bauen
Landeinheiten kannst du bei Grepolis in deiner Kaserne ausbilden. Zunächst sind das ausschließlich Schwertkämpfer, eine einfache, aber nicht zu unterschätzende Defensiveinheit. Im Laufe des Spiels kannst du in der Akademie Forschung betreiben und so auch andere Einheiten wie Bogenschützen, Schleuderer, Hopliten, Reiter und Streitwagen bauen.
Hast du einen Tempel gebaut und betest dort einen griechischen Gott an, kannst du in der Kaserne außerdem die mythischen Spezialeinheiten deiner Gottheit produzieren. Sie sind den normalen Einheiten in der Stärke deutlich überlegen, kosten aber neben vielen materiellen Rohstoffen auch göttliche Gunst.
In deinem Hafen kannst du Marineeinheiten bauen. Du beginnst mit Transportschiffen und kannst dann je nach Ausbaulevel des Hafens und Forschungsstand bei deiner Akademie auch Biremen, Feuerschiffe, Brander, Triremen, schnelle Transportschiffe und Kolonialschiffe bauen. Letztere sind Voraussetzung zum Übernehmen anderer Städte. Wenn du in deinem Tempel Poseidon anbetest, kannst du im Hafen außerdem die Hydra bauen, ein mythisches Wesen, das die mit Abstand stärkste Wassereinheit bildet.
In der Einheitenübersicht findest du eine kurze Beschreibung, welche Voraussetzungen und Stärken die einzelnen Einheiten haben.
Bauerndörfer farmen
Du bist nicht alleine auf deiner Insel. Neben eventuellen menschlichen Gegnern wirst du auch eine Vielzahl an Bauerndörfern als Nachbarn vorfinden. Ein kluger Umgang mit ihnen kann dir reichlich Rohstoffressourcen bescheren, die du besonders zu Beginn sehr gut gebrauchen kannst. Die Rohstoffe der umliegenden Bauerndörfer für dich zu nutzen, nennt man farmen.
So funktioniert das Farmen von Bauerndörfern: Greife in der Inselübersicht ein Bauerndorf in deiner Nähe an und wähle die Option Ressourcen fordern. Je nachdem, wie viele Truppen du schickst, bringen sie dir mehr oder weniger viele Rohstoffe in deine Polis. Das Bauerndorf wird allerdings verärgert auf deine Forderungen reagieren: Der Zustimmungswert, den dir das Bauerndorf entgegenbringt sinkt. Du startest mit einem Zustimmungswert von 100 Prozent. In dieser Größenordnung lassen die Bauerndörfer das Farmen widerstandslos über sich ergehen. Sinkt der Zustimmungswert allmählich ab, weil du regelmäßig farmst, riskierst du allerdings eine Revolte, die das Leben deiner geschickten Truppen in Gefahr bringt.
Da du zu Beginn auf regelmäßiges farmen angewiesen bist, um schnell zu wachsen, musst du auf dieses Problem reagieren. Zum einen solltest du daher nicht immer dasselbe Bauerndorf angreifen, sondern auf deiner Insel variieren. Zum anderen kannst du den Zustimmungswert weniger senken, indem deine Truppen Überzeugungsarbeit leisten (=Stärke steigern). Dabei helfen sie dem Bauerndorf bei der Errichtung ziviler Gebäude. Für dich bedeutet dies, dass deine Truppen eine Zeit lang außerhalb der Stadt gebunden sind, ohne dabei Rohstoffe zu erhalten. Langfristig bringt dir diese Überzeugungsarbeit aber eine gute Voraussetzung für ein ertragreiches Farmen.
Grundsätzlich gilt für das Farmen: Je mehr Truppen du schickst und je höher der Zustimmungswert (personenbezogen) und die Stärke (inselbezogen) des Bauerndorfes ist, umso mehr Rohstoffe überlässt dir das Bauerndorf.
Spielziel
Das Ziel ist es erster zu werden. Egal ob mit Allianz oder ohne. Durchschnittlich werden die Welten nach 3-5 Jahren geschlossen, weil es zu wenige aktive Spieler gibt. Dort solltest du versuchen, als erster hervorzugehen.