Beginners guide

Uit Wiki Grepolis NL
Naar navigatie springen


Beginners guide
Originele gids: Ultimate Beginners Guide
Geschreven door: Osl112 voor de Engelse grepolis-wiki
Vertaald en aangepast door: Fascination voor de Nederlandse grepolis-wiki


Indien je deze gids op andere plaatsen wilt gebruiken, gelieve contact op te nemen met de auteur en/of vertaler, vergeet geen credits te geven, zoals deze. Zonder toestemming van de auteur of vertaler, mag je deze guide niet gebruiken op andere plaatsen (andere wiki's, ...)

Deze gids zal je proberen op weg te helpen naar roem en glorie op Grepolis. Hier leer je de algemene eerste stapjes, maar ook enkele moeilijke technieken om meester te worden in dit spel. Deze guide lijkt misschien lang, maar het is niet de bedoeling om alles in een keer te lezen. Je zal stap voor stap door het spel geleid worden en na een tijdje zal je zelfstandig verder kunnen gaan. Misschien kom je later ooit nog eens terug om je tactieken aan te passen?

Af en toe zal de tekst onderbroken door een gekleurd blokje met allerlei tips en hints om een echte held te worden. Elke kleur staat voor een ander soort tip.

Tip!:

Deze tips zullen je echte tips geven over hoe je het spel beter kan spelen om sneller te groeien en beter te worden als de anderen. Deze hints horen soms bij een bepaalde tactiek en soms past dit niet volledig bij jouw tactiek.

Meer info:

Deze hints zullen je doorverwijzen naar andere artikelen van de wiki over het behandelde onderwerp, om je meer informatie te verschaffen hierover. Als je op de bruine tekst klikt, zal je automatisch doorgaan naar de pagina.

Wat nu te doen?:

Deze tips zullen je vertellen wat je zeker moet doen, want het is niet goed je op 1 ding te focussen. Je moet ondertussen de andere, al aangeleerde dingen blijven doen.

Doel van het spel

Wereldwonder

Het doel van het spel is groter te worden dan de anderen; word een echte held! Bouw je kleine polis tot een machtige metropolis en breid je gebied alsmaar uit. Bouw samen met je alliantie wereldwonderen, terwijl je het opneemt tegen je vijanden en je vrienden probeert te beschermen. Pronk tegen anderen met je medailles en verover hele eilanden. Enkel de sterksten zullen overleven, de zwaksten zullen sneuvelen op weg naar 'eeuwige roem'.

Maar probeer vooral plezier te maken!

Werelden

Het eerste wat je moet doen is kiezen op welke wereld je wil gaan spelen. Wil jij een snelle wereld of doe jij het liever wat trager aan? Houd jij van massa-allianties of wil je spelen in een wereld waar enkel elite-allianties zijn? Dit kan allemaal bepalen op welke wereld jij best (niet) start. Elke wereld heeft bepaalde instellingen, die bepaald worden door InnoGames (het bedrijf dat grepolis ontwikkelde) en soms door de spelers zelf, door een peiling op het algemene forum.

In onderstaande kader kan je zien wat alle instellingen betekenen.

Met behulp van bovenstaande tabellen kan je beslissen welke wereld jou het leukst lijkt.

 • Als je nog niet op een wereld speelt, kan je best op de nieuwste wereld, (Abdera) starten. Dan zijn de andere spelers op die wereld ook nog niet zo lang bezig en kunnen zij nog niet zo groot zijn.
 • Als je al wel op een of meerdere werelden speelt, kijk dan eens goed naar de eigenschappen van je wereld(en). Als je op geen enkele wereld met versie 2.0 speelt, kan je best een andere guide raadplegen, aangezien update 2.0 heel wat veranderingen meebracht.

Grondstoffen

In grepolis zijn 3 heel belangrijke basisvoorzieningen, die op verschillende manieren te krijgen zijn:

Productie

Icoon Naam Gebouw Beschrijving
Hout.png Hout Houthakker1.png Hout wordt gewonnen in het houthakkerskamp en is vooral hard nodig voor je marktplaats en je haven. Ook schepen hebben meestal zeer veel hout nodig.
Steen.png Steen Steengroeve level 1.jpg Steen wordt gewonnen in de steengroeve en is vooral nodig voor de bouw van verdediging (stadsmuur) en je tempel.
Zilver.png Zilver Ironer town 1.png Zilver wordt gewonnen in je zilvermijn en is onder andere nodig voor spionage en handel. Je hebt het namelijk nodig om te bespioneren of om de Fenicische handelaar te betalen.

Alle grondstoffen worden opgeslagen in het pakhuis. Aanvankelijk van het level kun je een bepaalde hoeveelheid van elke grondstof opslaan, zodat ze later kunnen gebruikt worden om bijvoorbeeld gebouwen uit te bouwen, eenheden te trainen, onderzoeken te voeren of om te handelen. De grondstofproductie is afhankelijk van het level van je houthakkerskamp, steengroeve en zilvermijn. De productie loopt constant door, behalve als je in vakantiemodus staat of als je pakhuis vol zit. Ook als je ofline bent, zul je dus grondstoffen produceren.

Elk eiland heeft een grondstof waarvan er meer wordt geproduceerd, en een grondstof waarvan minder wordt geproduceerd. Dit geldt alleen vanaf level 20. Dit lijkt misschien genoeg om te groeien in het begin, maar al snel zul je merken dat dit niet voldoende is. Je zal moeten proberen op andere manieren meer grondstoffen te krijgen.

Bonus

Als je inlogt op je account krijg je een kleine verrassing. Elke dag dat je je aanmeldt, krijg je wat grondstoffen (of gunst). Je hebt hiermee weer meer middelen om je dagelijkse activiteiten te doen. Denk eraan: zorg voor voldoende opslagcapaciteit in je pakhuis!

Op bepaalde feestdagen krijg je nog een extra verrassing van grepolis. Met de adventsperiode kon je naar cadeautjes in de zee zoeken, waar je grondstoffen, eenheden of zelfs een dagje gratis bestuurder kon krijgen. Met Pasen kon je zoeken naar paaseieren die overal op zee verspreid lagen. Daarin zaten ook leuke geschenken. Als er weer zo'n actie is, zal deze aangekondigt worden op het algemene forum en op de voorpagina. Denk eraan: zorg voor voldoende opslagcapaciteit of voldoende vrije inwoners!

Boerendorpen

Als je de boerendorpen tutorial nog niet gevolgd hebt, is het nu de perfecte gelegenheid om dit nu wel te volgen. Ga naar instellingen en klik vervolgens op opdrachtenoverzicht. Daarna kies je Boerendorp inleiding.

Boerendorp Type Beschrijving
Boeren beschikbaar.png Veroverd Dit boerendorp is in jouw bezit. Je kan grondstoffen of troepen eisen.
Nog niet vrijgespeeld boeren.gif Niet veroverd Dit boerendorp is niet in jouw bezit. Je kan geen grondstoffen of troepen eisen, maar moet het eerst veroveren.

Bij de boerendorpen heb je 2 opties om grondstoffen te eisen: je kan grondstoffen plunderen of opeisen. Bij plunderen krijg je dubbel zoveel grondstoffen als bij opeisen, maar de stemming wordt wel verlaagd. Stemming is voor iedereen persoonlijk. Je kan tot ongeveer 84% stemming veilig farmen; dan zullen ze niet in opstand komen. Hoe lager de stemming, hoe meer kans op opstand. Als boerendorpen in opstand komen, zal je ze weer moeten veroveren.

Bij elke plundering/eis krijg je een bepaald aantal middelen. Dit zal afhangen van het level van het boerendorp. Om meer grondstoffen te kunnen verkrijgen, zal je, samen met je eilandgenoten, het boerendorp kunnen uitbreiden door grondstoffen te storten. Als jullie samen een bepaald aantal grondstoffen hebben bijeengebracht, zal het dorpje worden uitgebreid en kan je meer roven uit het boerendorp. Nadat je hebt geplunderd/geëist, zijn er een bepaald aantal minuten waarop je niets kan krijgen.

Met het onderzoek buit kan je dubbel zoveel grondstoffen krijgen. Dit is handig als je minder actief bezig wil zijn met grepolis. De stemmingsverlaging en rusttijd zullen ook verdubbeld worden. Het onderzoek zorgt ervoor dat je veel rustiger kan spelen, want je moet maar 1x farmen in plaats van 2x.

Tip!:

Farm dagelijks! Zoals hierboven geschreven zal je veel meer grondstoffen kunnen gebruiken als je boerendorpen onderwerpt en farmt. De 5-minutenoptie is het meest efficiënt. Als je actief op de computer bezig bent, kan je deze optie nemen. Als je even weggaat, probeer dan altijd in te schatten hoelang je wegblijft en neem de farmoptie waarvan de tijdsspanne bijna overeen komt met de tijdsspanne dat je wegblijft. Als je gaat slapen en niet online kan komen voor je weer terug komt van je werk/school, kan je best de 300-minutenoptie (of 600 minuten met buit) kiezen om meer grondstoffen te hebben.

Meer info:

Lees meer over de boerendorpen.

Burgers

Als je troepen wil trainen of gebouwen wil uitvoeren, heb je altijd nog een 'grondstof' nodig. Dit is de bevolking. Bovenaan de pagina zie je je naast het logootje Bevolking.png.

Hoe hoger je je boerderij uitbreidt, hoe meer inwoners je kan hebben. Bovenaan zie je het aantal vrije inwoners. Dit wil zeggen: de inwoners die niet worden gebruikt voor gebouwen of eenheden. Als je geen vrije inwoners meer hebt, zal je een rode 0 zien. Je kan dan geen enkel gebouw meer uitbreiden en geen enkele eenheid meer bouwen. Zorg dus dat je altijd voldoende vrije inwoners hebt, om niet stil te vallen.

Tip!:

Let erop dat je nooit zonder vrije inwoners kan vallen. Als je minder als 15 vrije inwoners hebt, moet je dringend je boerderij uitbouwen. Anders kan je een beetje vast geraken. Het is aangeraden om constant meer dan 50 vrije inwoners proberen na te streven.

Gebouwen

Als je de ingame tutorial hebt gelezen, zal je al heel wat weten over verschillende gebouwen, maar er is nog veel meer wat je hierover moet weten.

Als je het stadsoverzicht van je huidige stad opent, dan krijg je een venster te zien met alle gebouwen (en sommige activiteiten) van deze stad. In het begin ziet je stad er zo uit: Stadsoverzicht1.png Maar later zal dit er zo uitzien: Stadsoverzicht2.png

Elk gebouw heeft een speciale functie, zoals hieronder beschreven.

Gebouwen
Getal Gebouw Beschrijving
1 Senaat 50x50.png

Senaat

In de senaat kun je nieuwe gebouwen neerzetten of bestaande gebouwen uitbreiden. Hoe hoger het niveau van de senaat, des te sneller de bouwwerkzaamheden afgerond zullen zijn.
2 Agora 50x50.png

Agora

Op de agora kun je een overzicht krijgen van de troepen binnen en buiten de stad. Hier kun je ook de culturele prestaties van de stad bewonderen en de volgende campagnes plannen met de veldslagsimulator.
3 Houthakkerskamp 50x50.png

Houthakkerskamp

In de dichtbegroeide wouden buiten de stad hakken houthakkers de enorme bomen om die nodig zijn om de stad uit te breiden en de troepen van materiaal te voorzien. Hoe hoger het uitbreidingsniveau van het houthakkerskamp, des te meer hout de houtbewerkers kunnen produceren.
4 Steengroeve 50x50.png

Steengroeve

In de steengroeve kunnen de arbeiders de stenen winnen die nodig zijn voor de ontwikkeling

van de stad. Hoe hoger het uitbreidingsniveau, des te meer steen er wordt gewonnen.

5 Zilvermijn 50x50.png

Zilvermijn

In de zilvermijn schrapen de arbeiders het kostbare zilvererts bij elkaar waaruit de zilverstukken worden geslagen. Hoe hoger het uitbreidingsniveau van de mijn, des te meer zilverstukken je kunt slaan.
6 Boerderij 50x50.png

Boerderij

De boerderij voorziet de arbeiders en troepen van voedsel. Je moet de boerderij uitbreiden om de stad te laten groeien. Hoe hoger het uitbreidingsniveau van de boerderij, des te meer inwoners je kunt verzorgen – en des te meer troepen je kunt voeden.
7 Kazerne 50x50.png

Kazerne

In de kazerne kun je reguliere troepen en mythische eenheden rekruteren. Hoe hoger het uitbreidingsniveau van de kazerne, des te sneller je de troepen kunt trainen.
8 Haven 50x50.png

Haven

In de haven breid je de vloot uit. Hier kun je zowel transport- als gevechtsboten bouwen. De snelheid waarmee de scheepswerkers de schepen voltooien, is afhankelijk van het uitbreidingsniveau van de haven.
9 Academie 50x50.png

Academie

Op de academie kun je verschillende onderzoeken verrichten. Grepolis biedt diverse technologieën aan. Zo zijn er bv. technologieën die troepen versterken, bouwvaardigheden effectiever maken of nieuwe gevechtstechnieken opleveren. Hoe hoger het uitbreidingsniveau van de academie, des te meer technologieën je kunt ontdekken.
10 Pakhuis 50x50.png

Pakhuis

De grondstoffen van de stad worden opgeslagen in het pakhuis. Hoe hoger het uitbreidingsniveau van het pakhuis, des te meer grondstoffen je er kunt opslaan. 10% van elke grondstof is beschermd tegen plundering.
11 Stadsmuur 50x50.png

Stadsmuur

De stadsmuur beschermt de stad tegen vijandelijke troepen. Ze versterkt de grondverdediging en verhoogt de verdedigingswaarde van de troepen.
12 Grot 50x50.png

Grot

In de grot kun je spionnen benoemen om vijandelijke steden te verkennen.

Je kunt zilverstukken opslaan in de grot. Je kunt ze dan niet meer uit de grot halen. Met deze zilverstukken kun je spionnen toewijzen die informatie geven over de eenheden en gebouwniveaus in vreemde steden.

13 Marktplaats 50x50.png

Marktplaats

Op de marktplaats kun je grondstoffen naar andere spelers sturen. Je kunt ook handelen met de boerendorpen op het eiland.
14 Tempel 50x50.png

Tempel

In de tempel kun je een god naar keuze aanbidden. Elke god in Grepolis heeft andere goddelijke krachten en kan andere mythische eenheden tot leven brengen. Voor beide heb je goddelijke gunst nodig van de god die in de tempel wordt aanbeden. Hoe hoger het uitbreidingsniveau van de tempel, des te meer goddelijke gunsten je krijgt.

Gebouwen kunnen worden uitgebreid in de senaat. In de senaat zie je een 'gebouwenboom', waarop alle gebouwen staan vooorgesteld. Hierbij staan ook de eventuele eisen om het gebouw te kunnen bouwen. Een zilvermijn kan je bijvoorbeeld pas bouwen als je houthakkershut op niveau 3 is.

Het verhogen van een gebouw geeft altijd meer voordelen en/of mogelijkheden. Je ontvangt meer grondstoffen, kan sneller troepen trainen of je krijgt meer onderzoekspunten. Om een gebouw te kunnen verhogen, moet je aan bepaalde eisen voldoen:

 • voldoende grondstoffen aanwezig
 • voldoende vrije inwoners
 • een plaats vrij in je bouwwachtrij
 • voldoende uitgebouwde nodige gebouwen

Als je aan al deze eisen voldoet, kan je in de senaat klikken op: Uitbreiden naar .. Een gebouw uitbouwen neem tijd in beslag, daarom kan je 2 gebouwen in je bouwwachtrij zetten. Als het eerste gebouw voltooid is, zullen je bouwvakkers meteen aan het tweede gebouw beginnen om geen tijd te verliezen. Gebouwen zullen worden uitgebouwd als je ofline bent en ze staan in de bouwwachtrij. Als je bestuurder hebt, kan je 7 gebouwen in de wachtrij zetten in plaats van 2 of je kan de bouwsnelheid verminderen, maar dit zal later nog worden uitgeled.

Meer info:

Hier vind je een overzicht van alle gebouwen met uitgebreide info.

Tip!:

Bouw niet al je gebouwen uit tot het maximum. Wanneer je al je gebouwen helemaal uitbouwt, verspil je ook kostbare vrije inwoners. Een senaat hoeft niet tot level 25 uitgebouwd te worden. Niveau 24 is voldoende. Ook je haven en/of kazerne moeten niet meer uitgebouwd worden dan noodzakelijk. Dit hangt sterk af van persoon tot persoon en tactiek tot tactiek.

Wat nu te doen?:

Blijf vooral boerendorpen om je heen farmen om je inkomsten te behouden!

Probeer eerst een zilvermijn te krijgen door je houthakkerskamp naar niveau 3 te verhogen. Werk vervolgens aan je mijnen, senaat en boerderij om een kazerne te bouwen. Dan kan je eenheden gaan trainen. Als je actief boerendorpen blijft gebruiken, zal je al snel een kazerne hebben. Vergeet ook zeker niet je pakhuis te verhogen. Anders verlies je kostbare grondstoffen als het vol zit.

Eenheden

Nu ben je ongeveer aan het einde van je beginnersbescherming (de bescherming die je in het begin voor 5 dagen krijgt). Daarom is het nu van vitaal belang om jezelf te beschermen tegen andere spelers, die willen uitbreiden en jouw dorp willen innemen.

Tip!:

Een speler kan 500 of 3000 punten hebben, maar zonder eenheden in je stad, kan je geen oorlog voeren. Zorg daarom altijd voor voldoende eenheden! Laat je niet afschrikken door het puntenaantal van een speler. Als een speler veel punten heeft, betekent dat niet dat hij ook veel troepen heeft.

In Grepolis zijn er verschillende troepen, elk met hun voor en nadelen. Sommige eenheden zijn sterke aanvallers, andere eenheden kunnen goed verdedigen. Zorg ervoor dat je zorgvuldig je troepen kiest. Hieronder vind je een overzicht van alle eenheden. Bijna al deze troepen kan je bouwen in de kazerne, maar eerst moeten ze onderzocht worden in de academie. Militie is een speciale eenheid: je kan ze niet maken in de kazerne en ze kunnen niet aanvallen. Je moet ze oproepen in je boerderij in tijden van oorlog.

Legende
Icoon Naam Beschrijving
Aanval.png Aanvalskracht Dit is de aanvalskracht van een eenheid. Hoe hoger dit is, hoe sterker de eenheid is in de aanval.
Verdediging slagwapen.png Verdediging (slagwapen) Dit is de verdedigingskracht van een eenheid tegen slagwapens. Zwaardvechters en ruiters vechten met slagwapens.
Verdediging steekwapen.png Verdediging (steekwapen) Dit is de verdedigingskracht van een eenheid tegen steekwapens. Hoplieten en strijdwagens vechten met steekwapens.
Verdediging schietwapen.png Verdediging (afstandswapen) Dit is de verdedigingskracht van een eenheid tegen afstandswapens. Slingeraars en boogschutters vechten met afstandswapens.
Buit.png Buit Dit is de maximale hoeveelheid grondstoffen dat een eenheid kan dragen. Deze waarden zijn niet opgenomen in de tabel.
Snelheid.png Snelheid Dit is de snelheid van de eenheid. Hoe hoger het getal, hoe sneller de eenheid. Deze waarden zijn niet opgenomen in de tabel.
Elke eenheid heeft een bepaald wapen: slagwapen, steekwapen of afstandswapen. Ook heeft elke eenheid 3 verdedigingen: tegen slagwapens, tegen steekwapens en tegen afstandswapens. Hieruit blijkt hoe sterk de eenheid is tegen eenheden met dat soort wapen. Als je bijvoorbeeld aanvalt met 10 slingeraars, dan is de totale kracht 230 afstandswapens. Boogschutters verdedigen met een kracht van 12 tegen afstandswapens. Je zal dus 19 of 20 boogschutters verliezen. Gebruik de simulator voor gedetailleerde berekeningen.
Landeenheden
Eenheid Beschrijving Waarden
Militie 40x40.png

Militie

Militie is een speciale eenheid, die niet kan gebouwd worden in de kazerne. In plaats daarvan moet je ze oproepen in de boerderij. Ze kosten geen grondstoffen, noch vrije burgers, maar als je ze voor 3 uur activeert, zal de productie in je stad halveren voor 3 uur. Je militie is geen echte eenheid: ze kunnen niet aanvallen. Na 3 uur zal je militie verdwijnen (als ze nog niet gedood zijn) en je productie zal weer 100% worden. Je verliest geen vrije inwoners als je militie wordt gedood. 0 Hout.png 0 Aanval.png
0 Steen.png 6 Verdediging slagwapen.png
0 Zilver.png 8 Verdediging steekwapen.png
0 Bevolking.png 4 Verdediging schietwapen.png
Zwaardvechter 40x40.png

Zwaardvechter

Bij het beëindigen van de tutorial krijg je 6 zwaardvechters. Zwaardvechters zijn langzame, defensieve eenheden met een zware bepantsering. Ze zijn effectief in de verdediging tegen verschillende eenheden. Ze zijn niet aangeraden om aan te vallen, vanwege hun aanvalskracht en hun snelheid. 95 Hout.png 5 Aanval.png
0 Steen.png 14 Verdediging slagwapen.png
85 Zilver.png 8 Verdediging steekwapen.png
1 Bevolking.png 30 Verdediging schietwapen.png
Slingeraar 40x40.png

Slingeraar

Slingeraars zijn goedkope, offensieve eenheden. Ze zijn redelijk snel en in grote aantallen zeer sterke aanvallers. In de verdediging zijn ze veel minder bruikbaar. 55 Hout.png 23 Aanval.png
100 Steen.png 7 Verdediging slagwapen.png
40 Zilver.png 8 Verdediging steekwapen.png
1 Bevolking.png 2 Verdediging schietwapen.png
Boogschutter 40x40.png

Boogschutter

Boogschutters hebben een relatief goede snelheid en kunnen redelijk veel buit dragen. Echter zijn ze niet goed in de aanval, maar wel een onmisbaar onderdeel van een goede verdediging. 120 Hout.png 8 Aanval.png
0 Steen.png 6 Verdediging slagwapen.png
72 Zilver.png 25 Verdediging steekwapen.png
1 Bevolking.png 12 Verdediging schietwapen.png
Hopliet 40x40.png

Hopliet

Hoplieten zijn een langzame eenheid met scherpe wapens. Ze zijn goed in de aanval en redelijk in de verdediging. Ze kunnen dus voor beide doeleinden gebruikt worden. Vaak worden hoplieten vergeleken met de trage versie van strijdwagens, maar ze zijn iets goedkoper en kosten ook minder vrije inwoners in verhouding tot de kracht. 0 Hout.png 16 Aanval.png
75 Steen.png 18 Verdediging slagwapen.png
150 Zilver.png 12 Verdediging steekwapen.png
1 Bevolking.png 7 Verdediging schietwapen.png
Ruiter 40x40.png

Ruiter

Ruiters zijn zeer sterke aanvalseenheden met een hoge snelheid en een groot laadvermogen. Ze zijn vrij duur en hebben een heel slechte verdediging. Ze hebben ook redelijk hoge eisen, maar zijn wel de moeite waard en zijn vaak heel belangrijk als je anderen wil gaan aanvallen en farmen. 240 Hout.png 55 Aanval.png
120 Steen.png 18 Verdediging slagwapen.png
36 Zilver.png 1 Verdediging steekwapen.png
3 Bevolking.png 24 Verdediging schietwapen.png
Strijdwagen 40x40.png

Strijdwagen

Strijdwagens zijn snelle, sterke eenheden. Ze zijn zowel krachtige aanvallers, als sterke verdedigers. Strijdwagens kan je niet alleen krijgen door ze te bouwen in de kazerne, maar ook door Zeus' kracht 'Goddelijk teken'. Er hangen wel hoge eisen aan hun bouw. 200 Hout.png 56 Aanval.png
440 Steen.png 76 Verdediging slagwapen.png
320 Zilver.png 15 Verdediging steekwapen.png
4 Bevolking.png 56 Verdediging schietwapen.png
Katapult 40x40.png

Katapult

Katapulten zijn speciale eenheden. Ze nemen niet echt deel aan de strijd maar kunnen wel de muren van je vijand naar beneden halen, zodat je eenheden makkelijk de stad kunnen binnendringen. 1200 Hout.png 100 Aanval.png
1200 Steen.png 30 Verdediging slagwapen.png
1200 Zilver.png 30 Verdediging steekwapen.png
15 Bevolking.png 30 Verdediging schietwapen.png

Alle landeenheden kan je in de kazerne trainen. Dat ziet er ongeveer zo uit.

G5Kazerne.png

Om eenheden te bouwen klik je op de afbeelding van de gewenste eenheid en vul het gewilde bedrag in. Klik vervolgens op het groene vinkje en de eenheden zullen gebouwd worden. Je kan 7 trainingen opgeven na elkaar. Daarna zul je moeten wachten totdat een van de trainingen is afgelopen om een nieuwe opdracht te geven. Dit werkt ongeveer hetzelfde als de bouwwachtrij. Om een eenheid te bouwen moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

 • Eenheid ontwikkeld in de academie
 • Voldoende grondstoffen aanwezig in je actieve stad
 • Voldoende vrije inwoners in je actieve stad
 • Kazerne voldoende uitgebouwd (bv. kazerne level 15 voor strijdwagen)
 • Een plaats vrij in de bouwwachtrij
Tip!:

Kies je legers zorgvuldig. Sommige spelers specialiseren hun steden: de ene stad produceert alleen (of hoofdzakelijk) verdedigingseenheden, de andere stad focust zich o de aanvalseenheden. Andere spelers gebruiken gemengde steden; dat wil zeggen dat er zowel aanvals- als verdedigingstroepen zijn.

Meer info:

Lees hier meer over de verschillende eenheden.


Grepolis heeft geen vasteland, maar bestaat uit eilanden. Om andere eilanden te bereiken, heb je schepen nodig. Deze kan je ontwikkelen in de academie en bouwen in de haven. Sommige schepen kunnen eenheden vervoeren, andere schepen kunnen vechten of schepen escorteren.

Legende
Icoon Naam Beschrijving
Aanvalswaarde.png Aanvalskracht Dit is de aanvalskracht van het schip. Hoe hoger dit is, hoe sterker de eenheid is in de aanval.
Verdediging.png Verdediging Dit is de verdedigingskracht van het schip. Hoe hoger dit is, hoe sterker de eenheid is in de verdediging.
Laadcapaciteit.png Laadcapaciteit Alleen voor transportboten Dit geeft aan hoeveel eenheden een transportboot kan vervoeren naar andere eilanden.
Snelheid.png Snelheid Dit is de snelheid van de eenheid. Hoe hoger het getal, hoe sneller de eenheid. Deze waarden zijn niet opgenomen in de tabel.
Schepen (zee eenheden)
Eenheid Beschrijving Waarden
Transportboot 40x40.png

Transportboot

Transportboten moeten niet onderzocht worden; je kan ze meteen bouwen als je een haven hebt. Ze zijn de belangrijkste manier om troepen vervoeren van het ene eiland naar het andere. Ze vechten niet en moeten beschermd worden door de andere schepen. 500 Hout.png 7 Bevolking.png
500 Steen.png 20 Aanvalswaarde.png
400 Zilver.png 1 Verdediging.png
Bireem 40x40.png

Bireem

Biremen zijn uiterst sterke verdedigingseenheden, die veel kunnen tegenhouden. Ze zijn slecht in de aanval, maar essentieel voor een zeeverdediging. 800 Hout.png 8 Bevolking.png
700 Steen.png 24 Aanvalswaarde.png
100 Zilver.png 160 Verdediging.png
Vuurschip 40x40.png

Vuurschip

Vuurschepen zijn sterke aanvalsschepen. Ze kunnen gemakkelijk andere boten tot zinken brengen en ervoor zorgen dat de landeenheden in de transportboten land kunnen bereiken. In de verdediging zijn ze bijna verwaarloosbaar. 800 Hout.png 10 Bevolking.png
300 Steen.png 200 Aanvalswaarde.png
150 Zilver.png 60 Verdediging.png
Brander 40x40.png

Brander

Branders zijn schepen die enkel voor de verdediging kunnen gebruikt worden: ze zijn de laatste verdediging en zullen pas in werking treden na het gewone zeegevecht en na de landaanval. Branders kunnen geen kolonisatieschepen of transportboten tegenhouden. Elke brander kan een ander schip tegenhouden, waarna het zelf zinkt. 500 Hout.png 8 Bevolking.png
750 Steen.png 20 Aanvalswaarde.png
150 Zilver.png 1 Verdediging.png
Snelle transportschip 40x40.png

Snelle transportschip

Snelle transportschepen zorgen samen met de transportboten voor het vervoer van eenheden naar andere eilanden, maar ze zijn veel sneller en kunnen minder eenheden vervoeren. 800 Hout.png 5 Bevolking.png
0 Steen.png 20 Aanvalswaarde.png
150 Zilver.png 1 Verdediging.png
Trireem 40x40.png

Trireem

Triremen zijn dure schepen, die zowel in de aanval als in de verdediging kunnen worden ingezet. In verhouding zijn ze minder sterk als een gemengde vloot vuurschepen en biremen. 2000 Hout.png 16 Bevolking.png
1300 Steen.png 180 Aanvalswaarde.png
900 Zilver.png 250 Verdediging.png
Kolonisatieschip 40x40.png

Kolonisatieschip

Kolonisatieschepen zijn de belangrijkste schepen van heel het spel. Ze maken het mogelijk om andere dorpen in te kunnen nemen. Dit zal later toegelicht worden. 10000 Hout.png 170 Bevolking.png
10000 Steen.png 0 Aanvalswaarde.png
10000 Zilver.png 0 Verdediging.png

De schepen kunnen worden gebouwd in de haven, wat er ongeveer zo uitziet:

G5Haven.png

Er zijn ook nog ander eenheden (mythische), maar deze zullen pas later toegelicht worden.

Meer info:

Lees hier meer over de verschillende schepen

Meer info:

Lees hier meer over alle eenheden.

Strategie

Nu de eenheden zijn besproken, is het tijd om enkele strategieën te bespreken. De meeste spelers specialiseren hun steden en maken geen gemengde legers. Sommige strategieën zijn vrij eenvoudig, andere zijn meer geavanceerd en moeilijk te begrijpen. Hieronder zullen 2 veelvoorkomende strategieën beschreven worden: aanval en verdediging.

Een goed aanvalsleger bestaat vooral uit slingeraars en ruiters. Soms worden hier hoplieten en strijdwagens aan toegevoegd. Op zee heb je vooral vuurschepen nodig om effectief aan te vallen. Vergeet niet om transportboten te bouwen als je andere eilanden wil aanvallen.

Een verdedigingsleger bestaat meestal uit zwaardvechters, boogschutters en hoplieten. Ook strijdwagens zijn bruikbaar in de verdediging. Biremen (en branders) zijn de beste defensieve schepen. Als je steden op andere eilanden wil ondersteunen heb je nood aan transportboten! In de verdedigingssteden is het aangeraden om een hoge muur en/of toren te bouwen.

Later kan je je steden nog meer gaan specialiseren en onderscheid maken tussen:

 • Offensieve zee-steden (vuurschepen)
 • Defensieve zee-steden (biremen+branders)
 • Offensieve land-steden (slingeraars+ruiters)
 • Defensieve land-steden (zwaardvechters+boogschutters)
Tip!:

Specialiseer je steden ook en/of ontwikkel je eigen tactiek. In een stad kan je ongeveer maximum 250 vuurschepen bouwen. Een aanval met 250 vuurschepen heeft over het algemeen meer effect dan 2 aanvallen van 125 vuurschepen of 5 aanvallen van 50 vuurschepen.

Tip!:

Zorg ervoor dat je nooit je vuurschepen alleen laat. Deze zijn namelijk heel slecht in de verdediging en leveren je tegenstander alleen maar cultuurpunten (meer info volgt) op. Stuur ze weg of bescherm ze door biremen.

Wat nu te doen?:

Blijf dagelijks farmen. Probeer zoveel mogelijk troepen op te bouwen en boerendorpen te veroveren. Dan kan je dagelijks meer en meer krijgen. Dit zal je groei ten goede komen.

Wat nu te doen?:

Nu zou je je gebouwen verhoogd moeten hebben om een academie te bouwen, maar je moet ook in staat zijn een muur en grot te krijgen. Denk er ook aan:

 • De senaat en kazerne moeten opgehoogd worden
 • Verhoog je mijnen om nog meer grondstoffen te produceren
 • Vergeet niet je opslagplaats en boerderij op tijd te upgraden.

Als je dagelijks aan deze gebouwen werkt, zal je heel snel een grote polis hebben.

Onderzoeken

Zoals eerder verwezen, moet je sommige eenheden onderzoeken in je academie. Daarover zal in dit stuk meer info over worden verschaft. De academie kan er zo uitzien:

G5Academie.png

Er zijn verschillende soorten onderzoeken:

 • Sommige maken het mogelijk om eenheden te bouwen (bv. bireem)
 • Sommige geven je bonussen en maken je troepen sneller of sterker (bv. falanx)
 • Sommige versnellen de bouw, spionages of trainingen (bv. kraan)
 • Sommige geven je een nieuwe mogelijkheid (bv. overname)
 • Sommigen geven je een ander voordeel (bv. diplomatie)

In totaal zijn er 33 onderzoeken, dus dat zou een heel lange uitleg worden. Daarom is er de gebouwenboom. Klik op het onderzoek naar keuze hieronder en je zal meer informatie krijgen.

   v  d  
 Onderzoeken Overzicht    
1   ·   · 4   ·   · 7   ·   · 10   ·   · 13   ·   · 16   ·   · 19   ·   · 22   ·   · 25   ·   · 28   ·   · 31   ·   · 34   ·   ·
Slingeraar Hopliet Spionage Ruiter Bireem Strijdwagen Brander Snelle Transportboot Trireem Stormram Steenhagel Gevechtservaring
Boogschutter Diplomatie Buit Architectuur Kraan Vuurschip Katapult Ploeg Falanx Cartografie Tempelplunderingen Sterke wijn
Stadswacht Meteorologie Keramiek Trainer Scheepbouwer Dienstplicht Cryptografie Kooien Bres Verovering Goddelijke selectie Zeilen plaatsen
Buit Kolonisatieschip Democratie Wiskunde Opstand

Elk onderzoek heeft grondstoffen nodig, alsook een aantal onderzoekspunten (wordt in volgend stukje uitgelegd). Als je voldoende grondstoffen en onderzoekspunten hebt en je de academie heeft het nodige level bereikt, dan kan je het onderzoek onderzoeken. Ook hier is een wachtrij, zoals de kazerne en senaat.

Onderzoekspunten

Onderzoekspunten zijn een nieuwe 'grondstof' en ze kunnen verdiende worden in de academie. Telkens wanneer je je academie verhoogt, krijg je 4 onderzoekspunten per level. Omdat er 30 levels zijn, kan je in totaal 120 onderzoekspunten bemachtigen. Deze onderzoekspunten moet je verdelen over de verschillende onderzoeken en je kan dus niet alle onderzoeken onderzocht hebben. Als je een onderzoek toch niet meer nuttig vind, kan je het resetten. Denk wel: dit kost telkens een cultuurpunt (komt later meer info over)

Tip!:

Reken uit hoeveel onderzoekspunten je nodig hebt voor een onderzoek te kunnen uitvoeren. Probeer een onderscheid te maken tussen nuttige onderzoeken en minder nuttige onderzoeken, want je kan ze nooit allemaal onderzoeken.

Wat nu te doen?:

Blijf farmen en boerendorpen veroveren. Zo ben je zeker dat je niet stil kan vallen omdat je grondstoffen op zijn. Met de nieuw onderzochte eenheden kan je de boerendorpen onderwerpen. Denk eraan dat je beginnersbescherming waarschijnlijk afgelopen is, dus dat het misschien tijd is om een grote hoeveelheid troepen te trainen om jezelf te verdedigen.

Wat nu te doen?:

Je moet blijven werken aan je mijnen, senaat, academie, boerderij en pakhuis. Als je senaat op level 15 is, kan je al beginnen bouwen aan een haven om schepen te bouwen.

Allianties

Je zal merken dat sommige andere spelers in je buurt ook gegroeid zijn in punten, net als jij. In grepolis kan je met ze communiceren, met ze samenwerken of vechten tegen hen. Sommige spelers zullen vriendelijk met je willen samenwerken, anderen zullen aggressief een oorlog tegen je beginnen. Het is goed om een mooi evenwicht tussen vrienden en vijanden te hebben.

In grepolis vormen spelers soms groepen; allianties genaamd. Deze spelers werken samen tegen gemeenschappelijke vijanden. Het is belangrijk om goed samen te kunnen werken met je alliantie. Een goede communicatie is hiervoor van levensbelang. Als je niet genoeg communiceert, zullen groepsaanvallen mislukken en kan de alliantie zelfs uit elkaar vallen. Er zijn verschillende manieren om goed met je alliantie te communiceren: elke alliantie heeft een alliantieforum en een chat. Je kan natuurlijk ook via berichten werken. Sommige allianties hebben nog een extern (niet door grepolis beheerd) forum of chat, zoals IRC webchat of een skype-chat.

Er zijn verschillende soorten allianties; sommige zien er goed uit, andere zien er slecht uit. Onderzoek altijd eerst eens wat hun gemiddelde punten zijn, wat hun rang is en hoe actief ze zijn. Dit kan op deze site, die allerlei statistieken toont. Bekijk ook of ze goed gelegen zijn in jouw oceaan.

Tip!:

Ga niet zomaar bij een alliantie: onderzoek eerst aandachtig enkele zaken:

 • Veel punten en een hoge plaats in de ranglijst willen niet zeggen dat het een goede alliantie is.
 • Ligt de alliantie in je eigen oceanen of liggen ze helemaal aan de andere kant van de wereld geconcentreerd?
 • Heeft de alliantie veel bondgenoten of vijanden in je oceaan? Zoek een goed evenwicht.
 • Heeft de alliantie je vriendelijk gecontacteerd of hebben ze je gewoon een uitnodiging gestuurd?

Als je toch een 'slechte' allliantie kiest, kan je nog steeds vertrekken.

Als je eenmaal een alliantie hebt gekozen en je bent toegetreden, kan je pas echt zien hoe goed de communicatie in de alliantie is. Een goede alliantie ...

 • groeit dagelijks en is actief op het spel
 • heeft een actief, maar overzichtelijk alliantieforum
 • heeft een gezellige chat waar alles kan besproken worden
 • heeft een goede balans tussen bondgenoten en vijanden
 • wordt geleid door een verantwoordelijke en geschikte leiding
 • is iets waar je je in thuis voelt
 • ...

Natuurlijk zijn er veel meer belangrijke dingen voor een goede alliantie, maar die kunnen van speler tot speler variëren. Je kan ook je eigen alliantie oprichten, maar dit is als beginneling niet echt aangeraden.

Eenmaal in de alliantie zal je zien dat sommige dorpen rondom je van kleur veranderen. Dit heeft te maken met diplomatieke betrekkingen met andere allianties.

 • Blauw: alliantiemedeleden (vrienden)
 • Groen: alliantiebondgenoten (vrienden)
 • Rood: alliantievijanden (vijand)

Lees goed de alliantieregels!

Handel

Marktplaats

Je zal dikwijls als probleem hebben dat je onvoldoende grondstoffen hebt om een nieuw gebouw te bouwen, een nieuwe eenheid te ontwikkelen of een nieuw leger te trainen. Als je geen boerendorpen kan leeghalen, moet je op een andere manier aan je grondstoffen zien te geraken. Een handige oplossing: handel.

Handel is zeer belangrijk in het spel en het enige wat je ervoor nodig hebt is een marktplaats (of haven voor de Fenicische handelaar). Je kan de ene grondstof tegen een andere grondstof (of eenheden) wisselen met een bepaalde ratio. Er zijn verschillende manieren:

Handel met boerendorpen

G5Markt.png

Handel met boerendorpen is de eenvoudigste manier om te handelen. Je kan de ene grondstof (zilver) wisselen tegen een andere grondstof (steen). Dit zal in het begin met ratio 1.25 zijn, wat wil zeggen dat je voor elke zilverstuk dat je geeft, je 1,25 steen krijgt. Natuurlijk kan je niet, dus wordt dit automatisch afgerond. Als je hebt gehandeld gaat de ratio naar beneden. Hoe lager de ratio, hoe minder voordelig het voor jou is. Denk eraan dat het boerendorp een minimumstemming van 80% moet hebben om te kunnen handelen. Je kan maximum 2000 grondstoffen verhandelen in een keer.

Tip!:

Op grote eilanden heb je altijd meerdere boerendorpen. Als je 2 tegenovergestelde boerendorpen hebt (bv. boerendorp 1 geeft steen in ruil voor zilver en boerendorp 2 geeft zeilver in ruil voor 2), kan je makkelijk veel voordeel hieruit halen. Je stuurt eerst 1000 steen naar het eerste boerendorp en je krijgt 1250 zilver terug. Dan ruil je je zilver in tegen steen en je krijgt 1562 steen terug. Zo maak maak je dus 562 grondstoffen winst.

Handel met andere spelers

Voor de handel met andere spelers heb je een marktplaats nodig van level 5 (eigen eiland) of level 10 (ander eiland). Als je op je marktplaats klikt, zie je een overzichtje als dit: G5Marktplaats.png

Je ziet in een oogopslag wat de anderen bieden (en hoeveel), wat ze terugwillen (en hoeveel), de ratio en hoelang de transactie zal duren. Kies altijd voor de aanbieding met de laagste ratio en/of de laagste transactietijd. Aanbod is hier de grondstof die jij zal ontvangen en vraag is de grondstof die jij moet betalen. Als je zelf een aanbod wilt doen, klik je op het tabje "aanbod doen". Vervolgens kies je wat jij wil aanbieden en wat je wilt ontvangen (vraagt). De ratio zal automatisch berekend worden. Ook kan je een maximale levertijd instellen.

Handel met de Fenicische handelaar

De laatste handelsmethode is handelen met Velerios, de Fenicische handelaar. Als je een haven hebt gebouwd in je stad, kan hij deze bezoeken. Als hij er is, zal hij je verschillende mogelijkheden geven: je kan een grondstof ruilen tegen 2 andere grondstoffen of je kan zilver ruilen tegen landeenheden.

Fenicische handelaar.png

Als je niet meer wilt kopen, kan je hem wegsturen of als hij 8 uur aan een stuk in je stad is, zal hij automatisch weggaan. 24 uur later zal hij weer in een van je steden aankomen met nieuwe aanbiedingen.

Meer info:

Lees hier meer over de Fenicische handelaar.

Tip!:

Je zal altijd voordeel doen indien je grondstoffen ruilt bij de Fenicische handelaar, maar als je troepen koopt, doe je eigenlijk een verlies. Koop dus geen eenheden als je ze zelf kan produceren in je kazerne.

Wat nu te doen?:

Blijf nog steeds farmen. Het is nu tijd om alle gebouwen gebouwd te hebben en uit te breiden. Je stad heeft nu enorm veel grondstoffen nodig om mooi open te bloeien. Vergeet ook niet om legers te bouwen, aangezien de gevechten nu elk moment kunnen beginnen.

Spionage

Nu ben je bijna klaar om ten strijde te trekken tegen je vijanden. Voor je echt gaat kunnen beginnen met aanvallen, is het misschien nuttig om te weten wat je vijand heeft aan legers. Als je weet waar zijn zwaktes liggen, kan je daarop inspelen en kan je makkelijker overwinnen.

G5Grot.png

In je grot kan je Zilver.png opslaan. Voor elk level van je grot kan je 1000 zilver meer opslaan. Op level 10 kan je oneindig veel zilver opslaan. Als je eenmaal zilver in je grot hebt opgeslagen, kan je het er niet meer uithalen; alleen om te bespioneren.

Een spion versturen is eenvoudig. Het enige wat je moet doen is op het dorp klikken dat je wilt bespioneren. Vervolgens klik je op het symbooltje met de man. Dan bepaal je hoeveel je je spion wilt betalen. Je moet hem minimum 1000 zilverstukken geven, maar hoe meer je hem meegeeft, hoe groter de kans dat de spionage lukt. Dan stuur je hem weg.

Het enige wat bepaalt of je spionage lukt, is de inhoud van de grot van je tegenstander. Heeft hij minder in zijn grot als jij je spion betaalde, dan lukt de spionage. Als hij meer zilver heeft opgeslagen dan je je spion hebt betaald, dan mislukt de spionage en krijgt je tegenstander te weten dat je hem probeerde te bespioneren. Het bedrag dat jij je spion betaalde wordt afgetrokken van de grotinhoud van je tegenstander. Als de spionage lukt, krijg je info over de troepen, grondstoffen en gebouwen in zijn stad.

Tip!:

Sla altijd voldoende zilver op in je grot; zo vermijd je dat je zelf kan bespioneerd worden. Gebruik nooit al je zilver voor een spionagebeurt; zo kan je makkelijk zelf het slachtoffer worden van spionage

Tip!:

Probeer te bespioneren op een moment dat je tegenstander niet online is. Zo is er minder kans dat zijn troepen van huis zijn om een dorp aan te vallen. Soms heeft de verdediger nog andere troepen die toevallig op het moment van spionage in een ander dorp zijn. Deze zullen niet getoond worden in je spionagebericht.

Gevechtssysteem

Nu je weet welke verdediging je kan verwachten, kan je een oorlog beginnen. Strijden is een belangrijk onderdeel van grepolis, maar het is niet het makkelijkste onderwerp. De meeste conflicten tussen spelers leiden tot een strijd of zelfs een hele oorlog. Er zijn verschillende factoren die bepalen wie de uiteindelijke winnaar zal zijn en wie de strijd verliest. Samenwerken is zeer belangrijk als je de gevechten wilt winnen.

Aanvallen is eenvoudig: klik gewoon op de stad die je wenst aan te vallen en selecteer de gekruisde zwaarden. Bepaal de aantallen van eenheden waarmee je wilt aanvallen en verstuur de aanval. De eenheden vertrekken dan naar de stad om deze aan te vallen. De verdediger krijgt een melding dat er een aanval onderweg is en kan zijn militie oproepen of hulp vragen aan zijn alliantie. Ondersteunen gebeurt op ongeveer dezelfde manier, enkel moet je 'ondersteuning' kiezen in plaats van 'aanval'.

Er zijn verschillende soorten aanval: je kan aanvallen over zee of over land. Om over land aan te vallen, moet je op hetzelfde eiland liggen als de verdediger. Je moet alleen landeenheden selecteren en op aanvallen klikken (geen transportboten). Als je over zee wil aanvallen, moet je schepen gebruiken. Je kan ook met landeenheden over zee aanvallen, maar daarvoor het je transportboten nodig.

Tip!:

Als je spelers die niet op je eiland liggen, met landeenheden wilt aanvallen moet je transportboten gebruiken. Stuur deze nooit alleen op pad. Als je het zeegevecht (biremen - triremen - vuurschepen) verliest, zullen je transportboten het land niet bereiken en zonder gevecht sterven. Stuur dus altijd schepen mee en overweeg bres te gebruiken. Denk er wel aan dat je schepen dan zwakker worden.

Agora stadsoverzicht.png

De agora is het centrum van de stad als het gaat over aanvallen en verdediging. Je kan er gemakkelijk zien waar je troepen zich bevinden en verliezen inschatten door een simulator. Als je simuleert, houd er dan altijd rekening mee dat er verschillende factoren de afloop van het gevecht kunnen bepalen

 • Eenheden (van aanvaller en verdediger)
 • Gebouwen (zoals muur en toren)
 • Onderzoeken (zoals falanx en stormram)
 • Premium voordelen (zoals commandant en kapitein)
 • Geluk (tussen -30 en +30)
 • Moraal (actief op sommige werelden)
 • Militie (+boerderijlevel)

Zelf aangevallen?

Als je zelf wordt aangevallen; wees niet bang en panikeer niet. Er zijn verschillende mogelijkheden om de aanvaller te stoppen:

 • Communiceer met je alliantie/vrienden en probeer ondersteuning te krijgen. Je kan ook vragen om een tegenaanval in te zetten.
 • Verhoog je muur, zodat de verdediging sterker wordt.
 • Gebruik goddelijke krachten (later toegelicht) om de aanval af te zwakken.
 • Activeer je militie in je boerderij
 • Bouw defensieve troepen om je te verdedigen.
 • Stuur je offensieve troepen weg
Tip!:

Je kan ook het gevecht ontwijken; dodgen. Je dient dan een aantal dingen te doen:

 • Stuur je troepen even naar een andere stad, zodat ze niet aanwezig zijn op het moment van de aanval.
 • Activeer je militie
 • Zorg dat al je grondstoffen opgebruikt zijn voor de aanval komt door gebouwen te bouwen, eenheden te trainen of grondstoffen te sturen om boerendorpen uit te breiden.

Doe dit niet als je denkt dat je tegenstander je zal veroveren. Lees hiervoor een stuk verder!

Wat nu te doen?:

Blijf farmen en bouwen. Je hebt nu meer en meer troepen nodig om spelers aan te vallen of om jezelf tegen hen te verdedigen. Nu zou je een tempel moeten kunnen bouwen om verder te kunnen gaan met de volgende stap.

Tip!:

Val niet zomaar iedereen aan; sommige spelers hebben veel troepen of een sterke alliantie. Probeer geen oorlogen te starten die je zeker niet kan winnen.

Goden

In grepolis kan je de Griekse goden aanbidden om toegang te krijgen tot speciale eenheden of krachten, die je alleen kan krijgen door hen gunstig te stemmen. Dit is ook een nieuwe 'grondstof'; namelijk gunst (Gunst.png)

Goddelijke gunsten kunnen in de tempel geproduceert worden en zijn afhankelijk van het level van de tempel. Hoe hoger de tempel is, hoe meer goddelijke gunst je kan produceren per uur. Echter kan je slechts 500 gunst per god opslaan, ongeacht het tempellevel. Met gunsten kan je spreuken inzetten op steden of aanvallen of je kan mytische eenheden bouwen met de spreuken. Er zijn momenteel 5 goden:

Zeus frame.png

Zeus
God van de hemel

Poseidon frame.png

Poseidon
God van de zee

Athene frame.png

Athene
Godin van de wijsheid

Hera frame.png

Hera
Godin van het huwelijk

Hades frame.png

Hades
God van de onderwereld

Artemis frame.png

Artemis
Godin van de jacht

Aphrodite frame.png

Aphrodite
Godin van de liefde

Ares frame.png

Ares
God van de oorlog

In de tempel kan je kiezen welke van deze 5 je wilt aanbidden.

Elke god heeft unieke spreuken, goddelijke krachten, die gebruikt kunnen worden in verschillende situaties. Elke spreuk heeft een ander effect; sommige geven je wat grondstoffen of troepen, andere versterken of verzwakken de aanval en nog andere versnellen de training van eenheden of schepen.

Tip!:

Bekijk zorgvuldig elke god (klik op de tabel hierboven) en onderzoek aan welke goddelijke krachten je het meest heb. Sommige krachten passen namelijk beter bij jouw tactieken dan andere krachten. Er is geen nutteloze of slechte god voor je eerste dorp.

Elke god heeft ook 2 mythische eenheden, die niet alleen grondstoffen, maar ook goddelijke gunst kosten. Deze eenheden zijn over het algemeen sterker dan de normale eenheden en sommige van deze eenheden kunnen zelfs vliegen. Je hebt dus geen transportboten nodig om ze te verplaatsen!

Zeus

Spreuken
Icoon Kracht Kosten
Zeus1.png
Goddelijk teken De gekozen stad krijgt een gratis strijdwagen. 50Gunst.png
Zeus2.png
Schicht Beschadigt een willekeurig gebouw. 200Gunst.png
Zeus3.png
Gunstige wind De zeemacht van de gekozen aanval vecht 10% sterker. 250Gunst.png
Zeus4.png
Zeus' razernij Vernietigt 10-30% van de aanvallende landmacht. 300Gunst.png
Mythische eenheden
Minotaurus 90x90.jpg

Minotaurus

Minotaurussen zijn enorme monsters, half mens, half stier. Hun krachtige bijlslagen breken elk schild. Door hun enorme kracht zijn ze moeilijk te overwinnen. De eerste Minotaurus komt van Kreta uit een doolhof dat uitgevonden is door Daidalos. Theseus heeft deze Minotaurus later vermoord. De Minotaurus is voortgekomen uit een prachtige stier en Pasipae, de vrouw van de koning van Kreta. 1400 Hout.png
600 Steen.png
3100 Zilver.png
202 Gunst.png
Manticore 90x90.jpg

Manticore

Manticoren hebben de kop van een leeuw, de vleugels van een draak en de staart van een schorpioen. Ze storten uit de hemel, grijpen hun prooi met hun klauwen of steken hun prooi dood met hun enorme gifstekel. Manticoren kunnen zonder transportschepen naar andere eilanden vliegen. 4400 Hout.png
3000 Steen.png
3400 Zilver.png
405 Gunst.png

Poseidon

Spreuken
Icoon Kracht Kosten
Poseidon1.png
Geschenk van de oceaan De gekozen stad krijgt 800 Hout.png. 25Gunst.png
Poseidon2.png
Roep van de oceaan De snelheid van de haven wordt verdubbelt voor

Zie tijden van spreuken.

200Gunst.png
Poseidon3.png
Aardbeving De stadsmuur van de gekozen stad verliest 1-3 levels. 350Gunst.png
Poseidon4.png
Zeestorm Vernietigt 10-30% van de aanvalsschepen van de binnenkomende aanval. 280Gunst.png
Mythische eenheden
Cycloop 90x90.jpg

Cycloop

Cyclopen zijn eenogige reuzen die rotsblokken naar de vijand slingeren. Je kunt je alleen tegen ze verdedigen met steekwapens. 2000 Hout.png
4200 Steen.png
3360 Zilver.png
360 Gunst.png
Hydra 90x90.jpg

Hydra

Er is geen golf, storm en vijand die door zeelieden zo wordt gevreesd als de aanval van een hydra. Het negenkoppige monster verrijst uit het water, vermorzelt hele schepen in zijn bekken en verscheurt de bemanning of sleurt deze mee naar de diepten van Poseidon. Volgens de mythe kwamen voor elk afgeslagen hoofd er 2 hoofden bij. De hydra kon alleen gedood worden door alle hoofden in 1 slag er af te slaan. 5400 Hout.png
2800 Steen.png
3800 Zilver.png
400 Gunst.png

Athene

Spreuken
Icoon Kracht Kosten
Athene1.png
Beschermvrouwe De gekozen stad ontvangt 5 willekeurige eenheden. 60Gunst.png
Athene2.png
Wijsheid Je krijgt een spionagerapport over de aanvallende troepen 140Gunst.png
Athene3.png
Stadsbescherming De gekozen stad is Zie tijden van spreuken lang niet door goddelijke krachten beïnvloedbaar. 130Gunst.png
Athene4.png
Heroïsche kracht De aanvallende landeenheden zullen 10% sterker vechten. 200Gunst.png
Mythische eenheden
Centaur 90x90.jpg

Centaur

Een centaur is een krijger met het onderlichaam van een paard. Een centaur galoppeert snel langs de vijand en schiet nauwkeurig pijlen af, om daarna met dezelfde snelheid weer te verdwijnen. Centaurs zijn bijzonder goed bestand tegen steekwapens. 1740 Hout.png
300 Steen.png
700 Zilver.png
100 Gunst.png
Pegasus 90x90.jpgPegasus Een pegasus is een gevleugeld paard dat tijdens uitzichtloze veldslagen uit de hemel stort om de stad te helpen. Hij is bijzonder goed bestand tegen slagwapens. Pegasi kunnen zonder transportschepen naar andere eilanden vliegen. 2800 Hout.png
360 Steen.png
80 Zilver.png
180 Gunst.png

Hera

Spreuken
Icoon Kracht Kosten
Hera1.png
Bruiloft De stad krijgt 125 hout, 200 steen en 200 zilverstukken. 30Gunst.png
Hera2.png
Tevredenheid Verhoogt de basisproductie van hout, zilver en steen met 50% voor

Zie tijden van spreuken.

120Gunst.png
Hera3.png
Bevolkingsgroei De snelheid van de karzerne wordt verdubbelt voor

Zie tijden van spreuken.

130Gunst.png
Hera4.png
Heimwee De aanvallende marine- en landeenheden krijgen 10% minder kracht. 200Gunst.png
Mythische eenheden
Harpie 90x90.jpg

Harpij

Volgens veel boeren storten er op stormachtige dagen soms wezens uit de lucht die half vogel en half vrouw zijn. Ze grijpen hun prooi in een oogwenk, om met dezelfde snelheid weer te verdwijnen. Harpijen kunnen zonder transportschepen naar andere eilanden vliegen. 1600 Hout.png
400 Steen.png
1360 Zilver.png
130 Gunst.png
Medusa 90x90.jpg

Medusa

Elke krijger die naar de ogen van Medusa kijkt, voelt zijn armen en benen stijf worden, hoe onverschrokken hij ook is. Daarna verbrijzelt het slangenwezen het standbeeld van de versteende strijder. 1500 Hout.png
3800 Steen.png
2200 Zilver.png
210 Gunst.png

Hades

Spreuken
Icoon Kracht Kosten
Hades1 gd.png
Schatten van de onderwereld Je ontvangt 500Zilver.png 30Gunst.png
Onzichtbaar.png
Helm der onzichtbaarheid Hades maakt je troepen onzichtbaar voor 10% van hun reis. 120Gunst.png
Hades3 gd.png
Pest Verlaagt je basisproductie met 50% van de grondstoffen in de geselecteerde stad voor

Zie tijden van spreuken

250Gunst.png
Hades gd.png
Terugkeer uit de dood 10% van je gesneuvelde krijgers keren terug naar hun thuisstad. 400Gunst.png
Mythische eenheden
Cerberus.png

cerberus

De driekoppige hellehond, bewaakt de poorten van de onderwereld. Eenieder die probeert langs hem te sluipen zal bloeddorstig verorberd worden, of erger... Niemand heeft dit beest ooit verslagen. 1125 Hout.png
1350 Steen.png
2700 Zilver.png
230 Gunst.png
Erinys.png

Erinys

Erinys zijn de lelijke kinderen van Hades en Persephone. Deze beesten vechten tegen al wie kwaad spreekt van de doden en zoeken wraak onder de levenden. Hun bovennatuurlijke geschreeuw maakt hun tegenstanders gek. Ze zijn de ergste vijand van de levenden. 2250 Hout.png
4500 Steen.png
4500 Zilver.png
480 Gunst.png

Artemis

Spreuken
Icoon Kracht Kosten
Artemis gd.png
Geschenk van de natuur Je krijgt 650 Steen.png. 30Gunst.png
Artemis2 gd.png
Doel van de vrouwelijke jager Je afstandswapeneenheden veroorzaken 15% extra schade. 100Gunst.png
Artemis3 gd.png
Illusie Artemis roept een illusie op voor een vijandelijke stad. 260Gunst.png
Artemis4 gd.png
Zuivering Artemis reinigt een stad of een troepenonderdeel van mystieke invloeden.
Met uitzondering van de spreuk stadsbescherming van de godin Athene.
200Gunst.png
Mythische eenheden
Griffioen 90x90.jpg

Griffioen

De griffioen staat symbool voor een scherpe en schrandere blik, kan vliegen en is de beschermer van de goden. Hij is de koning van het uitspansel en heerser onder de beesten. Zijn snelheid en mobiliteit worden alleen overtroffen door zijn vermogen om onverwacht toe. 4100 Hout.png
2100 Steen.png
5200 Zilver.png
230 Gunst.png
Calydonisch Zwijn 90x90.jpg

Calydonisch zwijn

Het calydonisch zwijn is een extreem gevaarlijke landeenheid die hele legioenen moeiteloos op de vlucht doet slaan. Als zijn razernij is gewekt, strijdt hij tot zijn laatste ademtocht. 2900 Hout.png
1500 Steen.png
1600 Zilver.png
120 Gunst.png


Let op: bovenstaande tabellen bevatten niet aanvalskracht, snelheid of draagvermogen.

Als je gekozen god toch niet zo goed is als hij lijkt, dan kan je veranderen van god in je tempel. Denk eraan: dit zal enkele negatieve gevolgen hebben:

 • Je verliest al je gunsten van de betreffende god.
 • Je verliest alle mythische eenheden van de stad waarin je de god wijzigt.
Meer info:

Lees hier meer over de goden.

Tip!:

Als je iemand wilt helpen door mythische eenheden te sturen als ondersteuning, vraag dan eerst welke god hij heeft. Je kan namelijk geen steden ondersteunen met mythische eenheden als de speler die ondersteuning vraagt een andere god aanbidt in die stad.

Wat nu te doen?:

Blijf farmen. Dit is al dikwijls gezegd, maar het blijft belangrijk. Blijf ook bouwen aan je gebouwen:

 • Boerderij om meer inwoners te verkrijgen.
 • Academie om meer onderzoeken te kunnen voeren
 • Haven om schepen te kunnen bouwen
 • Pakhuis om meer grondstoffen te kunnen opslaan
 • Tempel om meer goddelijke gunsten te ontvangen en om mythische eenheden te kunnen creëren.
 • Mijnen om meer grondstoffen te krijgen. De mijnen moeten bijna volledig uitgebreid zijn nu.

Je moet ook voortdurend troepen bijmaken. Je zou nu minstens 500 eenheden moeten hebben. Probeer verschillende soorten eenheden te maken in je stad door nieuwe eenheden te onderzoeken.

Je kan ook al wat gevechtsschepen gaan bouwen, maar transportboten zijn ook belangrijk. Zeker als je op andere eilanden wil gaan vechten.

Blijf onderzoeken voeren in je academie.

Premium

Er zijn verschillende manieren om sneller te groeien dan de anderen. Actief en/of ervaren zijn is een bonus om sneller te groeien, maar er zijn nog andere manieren. Je kan bijvoorbeeld goud kopen om premiumfuncties te activeren. Deze kan je inzetten om (kleine) bonussen te verkrijgen.

Met goud kan je de hulp inroepen van 5 verschillende adviseurs. Elke adviseur geeft je een andere bonus en helpt je met de controle van je rijk of geeft je meer grondstoffen of kracht. Elke adviseur kost 100 goud en zal 2 weken actief zijn. Daarna wordt uitgeschakeld, tenzij je verlengen hebt ingeschakeld.


Premium
Bestuurder.png

Bestuurder

Handelaar.png

Handelaar

Hogepriesteres.png

Hogepriesteres

Commandant.png

Commandant

Kapitein.png

Kapitein

100 goud/14 dagen 100 goud/14 dagen 100 goud/14 dagen 100 goud/14 dagen 100 goud/14 dagen


Bestuurder

De bestuurder biedt je nieuwe overzichten die het makkelijker maken om je polis te beheren. Dit bevat onder andere een snelkoppelingsbalk om gemakkelijk tussen gebouwen te navigeren, belangrijke pagina's met overzichten, een notitieblok om plannen te maken en nog veel meer.

Handelaar

De handelaar geeft je 30% extra grondstoffenproductie. In het begin zal dit weinig lijken, maar het is eigenlijk veel.

Hogepriesteres

De hogepriesteres heeft een goede relatie met de goden. Ze werkt met hen in de tempel, dus krijg je 50% meer gunst per uur. Ook helpt ze aan de bouw van de mythische eenheden, dus worden deze 20% sterker

Commandant

De commandant zal je troepen motiveren en hen tactischer laten vechten. Zijn hoge aanzien maakt je landeenheden 20% sterker in de strijd.

Kapitein

De kapitein is een ervaren zeeman, die weet hoe je een storm op zee kan overleven. Hij heeft gestreden in vele zeeslagen en weet je troepen sterker te maken. Je schepen zullen 20% sterker vechten.

Ook heeft hij een goed vermogen om te plannen en als je de kapitein inhuurt, krijg je er een aanvalsplanner bij. Dit is een uitstekende methode om aanvallen te organiseren. Je kan dit ook delen met je alliantie of vrienden om samen efficiënt te werken.

Andere

Je kan ook andere dingen met het gekochte goud. Je kan olympische spelen organiseren of de bouwtijd van gebouwen en onderzoeken inkorten. Je kan zelf goddelijke krachten verlengen of de Fenicische handelaar meteen naar je stad oproepen.

Meer info:

Lees hier meer over de verschillende adviseurs en premiummogelijkheden.

Tip!:

Als je goud koopt, doe het dan in grote bedragen. Je krijgt namelijk meer goud als je eenmalig voor €20 goud koopt, dan dat je tweemaal voor €10 goud koopt.

Tip!:

Als je geen geld wil steken in grepolis, kan je gratis goud proberen te krijgen. Dit kan op de volgende manier:

 • Nodig je vrienden uit via een link die je vind onder "premium" en "verdien". Als ze 1000 punten hebben, zal je 200 goud krijgen. Je kan misschien ook je vriend deze guide laten lezen; dan zal hij misschien sneller groeien.

Algemeen forum

Een andere manier om voordeel te krijgen, is de toetreding van het algemeen forum. Het is een geweldige manier om andere grepolis-spelers te ontmoeten. Je kan er met hen discussiëren over ingame-nieuws of onderwerpen die helemaal niets met grepolis te maken hebben of je kan spelletjes spelen.

Ook is dit een belangrijke manier om alle nieuwtjes van jouw werelden als eerst te vernemen. Of er nu een update komt, of een alliantie verklaart de oorlog aan een andere. Je komt het hier snel te weten. Zo weet je ook meteen wat er zich afspeelt in de rest van de wereld.

Tip!:

Leef altijd de forumregels na. Op het forum zijn een heleboel vriendelijke mensen, maar ook mensen die het forum alleen maar gebruiken om de spot te drijven met andere spelers en moderatoren. Probeert dus altijd vriendelijk te blijven, de regels na te leven en zeker niet te schelden. Anders kan je misschien een berisping of ban krijgen van een van de forummodratoren

Afkortigen

De meeste spelers gebruiken afkortingen in hun teksten. Om hen te kunnen begrijpen, moet je verschillende afkortingen kennen. Hieronder staan de meestgebruikte afkortingen.

def verdedigend (bijvoorbeeld boogschutters of biremen)

off aanvallend (bijvoorbeeld vuurschip of ruiter)

GS grondstoffen (hout, steen en zilver)

PA premium account (premiumfuncties zoals bestuurder en handelaar

CP cultuurpunten (wordt later uitgelegd)

GP gevechtsputen (wordt later uitgelegd) of grepolis

grepo grepolis

mod moderator

inno InnoGames, het bedrijf dat grepolis ontwikkelde

TW TribalWars, een ander spel van InnoGames

T-W The-West, een ander spel van InnoGames

AF Algemeen forum

Wiki Wiki; waar je nu bent

Ally Alliantie

Times Grepolis Times, de krant van Grepolis

CM Community Manager, Kroenuh, de verantwoordelijke(n) van Grepolis.nl

BG Bondgenoten

k kilo; 1000 (bv. 5k punten is 5000 punten)

Meer info:

Bekijk hier nog andere afkortingen

Wat nu te doen?:

Nu ben je bijna een echte grepolisspeler, maar je moet nog beginnen aan een van de moeilijkste en belangrijkste zaken in het spel: veroveren. Blijf ondertussen ook boerendorpen farmen!

Wat nu te doen?:

Het is nu tijd om je dorp klaar te maken voor een strijd. Nu moet je vooral werken aan je troepen en je boerderij. Je mijnen zouden nu voldoende uitgebouwd moeten zijn en vooral je haven en academie moeten aandacht krijgen. Probeer je haven tot level 20 te bouwen en je academie te verhogen naar level 28.

Tip!:

Je bent nu dichtbij verovering; geef nu niet op. Geduld is de sleutel naar geluk, want het zal een tijdje duren voordat je genoeg hebt gespaard om alles te maken. Terwijl je spaart, moet je ook af en toe troepen maken.

Uitbreiding

Je dorp zal nu bijna uitgebouwd zijn en goed kunnen functioneren. Je hebt hard gebouwd aan je gebouwen en veel troepen getraind. Je hebt onderzoeken uitgevoerd en de goden aanbeden. Nu is het tijd voor de volgende stap en de bekroning van je werk: uitbreiding.

Er zijn verschillende redenen om andere steden te krijgen. Steden hebben een maximum aantal punten en inwoners. Als je dus meer punten wil krijgen of nieuwe troepen wil trainen, heb je nood aan een nieuwe stad. Ook als je je steden wil specialiseren heb je meerdere steden nodig. Trouwens; misschien is het een goed idee om in verschillende steden te domineren?

Er zijn verschillende manieren om een tweede stad te verkrijgen. De ene is gemakkelijker of sneller dan de andere. Je kan een nieuwe stad stichten, een spookstad veroveren of een andere stad veroveren.

Welke methode kies jij?

Eiland zonder boerendorpen

Stichten is een proces om zelf een nieuwe stad op te bouwen op een lege plaats op de kaart. Er zijn verschillende voordelen aan het stichten van een nieuwe stad: de academie heeft geen onderzoeken die je moet reseten als je ze niet wilt en je zult geen troepen verliezen, op je kolonisatieschip na. Echter zal je stad heel klein zijn aan het begin en als je sticht op een onbewoond eiland, zal je geen boerendorpen hebben om te farmen en dus valt een belangrijke grondstofvoorziening weg.

Veroveren van een spookstad heeft ook verschillende voordelen: je moet niet erg veel troepen verslaan en je hebt veel minder tegenstand. Bij het nieuwe kolonisatiesysteem moet je zelfs geen opstand ontketenen. Meteen kan je een kolonisatieschip sturen. Overwint deze de stad, dan is de stad direct van jou. Echter zijn in het begin de meeste spooksteden erg klein, dus zijn ze niet echt een aanwinst. Als de stad minder als 750 punten heeft, is stichten meer aangeraden.

Veroveren van een spelersstad is de moeilijkste van deze 3 opties, maar meestal ook de optie met het meeste effect. Als je de speler kan verslaan en de overname kan laten lukken, krijg je een nieuwe stad. Je laat meteen ook je kracht zien aan de andere spelers. Meestal hebben deze steden ook de meeste punten, maar dit is niet altijd zo.

Bekijk alledrie de opties goed voor je beslist wat je gaat doen.

Tip!:

Steden onder 750 punten zijn niet echt aangeraden om over te nemen. Als je een stad sticht, krijg je meteen ongeveer 750 punten. Je verliest ook geen troepen door te stichten, behalve je kolonisatieschip natuurlijk. Misschien is dit voor je tweede stad aangeraden?

Tip!:

Als je wilt overnemen, neem dan een niet te sterke speler over. Zorg voor een spionagerapport en bekijk of je hem wel aan kan.

Doel

Als eerste moet je kiezen welke van de 3 mogelijkheden je nu wilt proberen. Als je wilt stichten, kan je meestal een plaatsje kiezen op een leeg eiland. Met een beetje geluk kan je stichten op je eigen eiland. Als je wilt veroveren, moet je kiezen welke stad je gaat proberen over te nemen. Neem geen te sterke speler, maar ook geen te kleine stad. Probeer iets ertussen te nemen. Een perfecte stad om over te nemen...

 • heeft een behoorlijke omvang
 • is niet van je alliantiegenoten of bondgenoten (als je geen diplomatische geschillen wilt)
 • ligt niet te ver weg van je huidige stad

Er kunnen nog enkele criteria bijkomen, maar dit zijn toch de belangrijkste. De meest ervaren spelers willen namelijk niet hun buurstad overnemen die slechts 500 punten heeft. Grotere dorpen zijn meer in trek.

Als je toch geen steden vind in je eigen omgeving, moet je je criteria misschien verlagen.

Cultuurpunten

Cultuurpunten vormen ook een belangrijk onderdeel van je uitbreidingsmogelijkheden: ze worden geproduceert om de culturele waarde van je rijk. Het menu voor je cultuur kan je vinden in je agora.

Als je een bepaalde hoeveelheid cultuurpunten hebt, kan je een nieuwe stad stichten of veroveren. Als je cultuurniveau niet hoog genoeg is, kan je geen nieuwe steden besturen. Elke poging tot uitbreiding zullen dan mislukken.

Er zijn verschillende manieren om cultuurpunten te produceren:

 • Stadsfeesten geven je 1 cultuupunt en kosten wat grondstoffen. Je hebt een academie nodig op level 30
 • Olympische spelen geven je 1 cultuurpunt en kosten 50 goudstukken (premium). Je hebt hiervoor een academie nodig op level 30
 • Zegetochten geven je 1 cultuurpunt in ruil voor 300 gevechtspunten. Je verliest je gevechtspunten niet, maar je hebt 300 punten meer nodig om opnieuw een zegetocht te kunnen houden. Gevechtspunten krijg je voor elke eenheid die je verslaagt (uitgerekend in vrije inwoners)

Je moet je nu nog geen zorgen maken: je tweede stad kan je krijgen zonder cultuurpunten te moeten verzamelen.

Meer info:

Lees hier meer over cultuur.

Stichten

Benodigdheden:

Stichten

Stichten is niet zo moeilijk. Je moet enkel een lege plaats op een eiland kiezen en hierop klikken. Vervolgens zie je een aanvalsscherm, waar je ten minste 1 kolonisatieschip moet invullen. Dan kan je klikken op versturen en zal je kolonisatieschip vertrekken. Als het kolonisatieschip eenmaal is aangekomen, krijg je een rapportje. Meteen start een periode van 24 uur om een stad te stichten. Na 24 uur krijg je op de gekozen plaats een klein, nieuw stadje. Nu kan je het verder beginnen uitbouwen, troepen beginnen trainen en onderzoeken onderzoeken.

Meer info:

Lees hier meer over stichten.

(Ga verder naar het volgende hoofdstuk)

Veroveren

Uitbreiding is meestal te moeilijk om het alleen te doen en er is nood aan strategie en teamwork. Je alliantie en vrienden kunnen belangrijk zijn om een nieuwe stad te kunnen krijgen; ze kunnen waardevolle steun geven door aan te vallen of ondersteuning te sturen naar de polis. Het heeft ook te maken met planning en de efficiëntie van je alliantie. Je kan in je eentje en zonder planning een stad overnemen.

Er zijn 2 manieren om te veroveren: het nieuwe en het oude veroveringssysteem. Deze zijn totaal verschillend, dus misschien moet je nog eens terugkijken naar je wereldinstellingen, zodat je het zeker niet fout doet.

Het is niet nodig om de tekst te lezen over het andere systeem.

Wat nu te doen?:

Blijf ook nu boerendorpjes farmen, troepen trainen, gebouwen uitbouwen en onderzoeken voeren. Je zal tijdens het veroveren heel wat eenheden nodig hebben; zowel op land als op zee.

Oude overnamesysteem

Spookstad veroveren

Benodigdheden:

Veroveren van een spookstad

Als je een spookstad wil veroveren, moet je goed denken aan 2 dingen: ten eerste kan de spookstad nog steeds eenheden hebben. Als je deze niet kan verslaan, kan je ook de stad niet innemen. Daarnaast moet je erop letten dat de dorpen na verloop van tijd uit elkaar beginnen vallen. Telkens wanneer er stenen naar beneden vallen, kunnen de verdedigende troepen afzwakken en dalen de gebouwlevels. Daarom is het goed om snel te handelen, zodat je onnodig vernieling tegen kan gaan om sneller een welvarend, functionerende stad te krijgen.

Het veroveren van een spookstad is iets moeilijker als een stichting. Misschien is het slim om eerst te spioneren om te kijken of er nog troepen in het dorp staan.

Vervolgens kan je beginnen aanvallen. Als je alle eenheden hebt gedood, kan je een kolonisatieschip sturen. Vergeet niet voldoende eenheden mee te sturen om de eventuele extra toegekomen troepen van andere spelers en de verdedigingsbonus je overname niet te laten mislukken. Als je kolonisatieschip is aangekomen, zal het 24 uur (Alpha, Eta, Hyperborea), 12 uur (Beta, Gamma, Delta, Zeta, Theta, Iota, Kappa, Mu, Omikron, Achilles, Rho, Sigma, Phi, Psi, Byzantion, Efeze, Knossos, Marathon, Sparta, Zakros, Edessa, Idalium, Sestos, Apollonia, Eubea, Nysa, Taranto) of 8 uur (Epsilon, Upsilon, Chi, Athene, Corinthe, Githion, Lamia, Olympia, Pella, Baris, Delos, Kos, Myonia, Dyme, Lapithos, Mochlos, Rhamnus, Abdera) duren voordat je overname geslaad is. In tussentijd moet je de stad verdedigen. Stuur dus andere troepen (best verdedigingstroepen) naar de stad als ondersteuning. Na die tijd zal je de nieuwe stad bezitten.

Meer info:

Lees hier meer over het overnamesysteem. (oude overnamesysteem)

(Ga verder naar het volgende hoofdstuk)

Spelersstad veroveren

Benodigdheden:

Veroveren van een speler

Als je een speler wil veroveren, moet je 2 dingen doen: eerst moet je ervoor zorgen dat je alle troepen van de stad kan doden. Als je hen niet (allemaal) kan laten sneuvelen, kan je de stad niet innemen. Denk eraan dat de speler ondersteuning kan sturen of krijgen van zijn alliantie, vrienden en bondgenoten. Je moet er ook voor zorgen dat je voldoende troepen hebt om de stad te verdedigen als je kolonisatie gestart is. De verdediger zal namelijk je proberen aan te vallen om het kolonisatieschip tot zinken te brengen, samen met zijn vrienden, alliantie en bondgenoten.

Het veroveren van een speler is redelijk moeilijk. Als je het te moeilijk vindt, kan je misschien eerst een spookstad proberen te veroveren (zie vorige stukje). Misschien is het handig om eerst de stad te bespioneren, maar let op: als je te weinig zilver aan je spion geeft, zal hij verraden worden en is komt de verdediger op voorhand te weten dat je iets van plan bent.

Vervolgens kan je beginnen aanvallen. Als je alle eenheden hebt gedood, kan je een kolonisatieschip sturen. Vergeet niet voldoende eenheden mee te sturen om de eventuele extra toegekomen troepen van je vijanden en de verdedigingsbonus je overname niet te laten mislukken. Als je kolonisatieschip is aangekomen, zal het 24 uur (Alpha, Eta, Hyperborea), 12 uur (Beta, Gamma, Delta, Zeta, Theta, Iota, Kappa, Mu, Omikron, Achilles, Rho, Sigma, Phi, Psi, Byzantion, Efeze, Knossos, Marathon, Sparta, Zakros, Edessa, Idalium, Sestos, Apollonia, Eubea, Nysa, Taranto) of 8 uur (Epsilon, Upsilon, Chi, Athene, Corinthe, Githion, Lamia, Olympia, Pella, Baris, Delos, Kos, Myonia, Dyme, Lapithos, Mochlos, Rhamnus, Abdera) duren voordat je overname geslaagd is. In tussentijd moet je de stad verdedigen. Stuur dus andere troepen (best verdedigingstroepen) naar de stad als ondersteuning. Na die tijd zal je de nieuwe stad bezitten.

Meer info:

Lees hier meer over het overnamesysteem. (oude overnamesysteem)

(Ga verder naar het volgende hoofdstuk)

Nieuwe overnamesysteem

Spookstad veroveren

Benodigdheden:

Veroveren van een spookstad

Als je een spookstad wil veroveren, moet je goed denken aan 2 dingen: ten eerste kan de spookstad nog steeds eenheden hebben. Als je deze niet kan verslaan, kan je ook de stad niet innemen. Daarnaast moet je erop letten dat de dorpen na verloop van tijd uit elkaar beginnen vallen. Telkens wanneer er stenen naar beneden vallen, kunnen de verdedigende troepen afzwakken en dalen de gebouwlevels. Daarom is het goed om snel te handelen, zodat je onnodig vernieling tegen kan gaan om sneller een welvarend, functionerende stad te krijgen.

Het veroveren van een spookstad is iets moeilijker als een stichting. Misschien is het slim om eerst te spioneren om te kijken of er nog troepen in het dorp staan.

Vervolgens kan je beginnen aanvallen. Als je alle eenheden hebt gedood, kan je een kolonisatieschip sturen. Vergeet niet voldoende eenheden mee te sturen om de eventuele extra toegekomen troepen van andere spelers en de verdedigingsbonus je overname niet te laten mislukken. Meteen als je kolonisatieschip is aangemeerd, en het heeft de zee- en veldslag gewonnen, zal je meteen de nieuwe stad bezitten. Je hoeft dus niet te wachten.

Meer info:

Lees hier meer over het overnamesysteem. (nieuwe overnamesysteem)

(Ga verder naar het volgende hoofdstuk)

Spelersstad veroveren

Benodigdheden:

Veroveren van een speler

Als je een speler wil veroveren, moet je zorgen voor voldoende troepen: eerst moet je ervoor zorgen dat je alle troepen van de stad kan doden. Als je hen niet (allemaal) kan laten sneuvelen, kan je de stad niet innemen. Denk eraan dat de speler ondersteuning kan sturen of krijgen van zijn alliantie, vrienden en bondgenoten. In de tweede fase, tussen 12 en 24 uur na de opstand, moet je opnieuw alle eenheden kunnen doden. De speler zal nu waarschijnlijk wel zijn vrienden en alliantie hebben opgetrommeld. Als deze goed samenspeelt, is het zeer moeilijk om in je eentje de stad toch te veroveren.

Het veroveren van een speler is redelijk moeilijk. Als je het te moeilijk vindt, kan je misschien eerst een spookstad proberen te veroveren (zie vorige stukje). Misschien is het handig om eerst de stad te bespioneren, maar let op: als je te weinig zilver aan je spion geeft, zal hij verraden worden en is komt de verdediger op voorhand te weten dat je iets van plan bent.

Vervolgens kan je beginnen aanvallen. Als je alle eenheden hebt gedood, kan je een nieuwe aanval sturen met als aanvalsmodus opstand ontketenen. Vergeet niet voldoende eenheden mee te sturen om de eventuele extra toegekomen troepen van je vijanden en de verdedigingsbonus je overname niet te laten mislukken. Als je kolonisatieschip is aangekomen, zal je een opstand creëeren. Deze duurt 12 uur en deze tijd kan je bekijken d.m.v. een tellertje in je troepenbewegingsoverzicht. Als het tellertje op 0 staat, verandert het automatisch naar een nieuw tellertje, ook van 12 uur. In deze 12 uur moet je proberen een gevecht te winnen waarbij je een kolonisatieschip hebt verstuurd. Zorg ervoor dat de verdediger niet oneindig grote legers heeft, door hem af en toe te bezoeken als je opstand bezig is. Zo voorkom je verrassingen. Als je met een kolonisatieschip aanvalt en het gevecht wint, heb je een nieuwe stad.

Meer info:

Lees hier meer over het overnamesysteem. (nieuwe overnamesysteem)

Tip!:

De meest ervaren spelers zullen vlak nadat de opstand (eerste teller) is afgelopen proberen een kolonisatie-aanval te sturen. Zo krijgt de verdediger minder kans om troepen op te bouwen of te vragen aan zijn bondgenoten.

(Ga verder naar het volgende hoofdstuk)

Gefeliciteerd

Gefeliciteerd! Je hebt nu een nieuw dorp. Je kan dit opbouwen zoals je wilt, met een bepaalde strategie. Je hebt nu nieuwe mogelijkheden en bent op het einde van deze gids beland. Nu is het aan jezelf! Verover de wereld, zoals op de voorpagina staat!

Er zijn nu verschillende nieuwe functies en mogelijkheden:

Bijzondere gebouwen

Je hebt misschien gemerkt dat onderaan de senaat 8 nieuwe gebouwen zijn verschenen; 4 links en 4 rechts. Deze kan je bouwen om een kleine bonus per dorp te krijgen. U kunt een van elke kant (tabel) kiezen. Denk goed na, want dit zal ook belangrijk zijn voor je verdere strategie

Speciale gebouwen links
Gebouw Beschrijving
Theater 50x50.png Theater Door een theater te bouwen, kun je grootse drama's opvoeren voor de bevolking en daarmee de culturele waarde van de stad vergroten.
Badhuis 50x50.png Badhuis In het oude Griekenland hechtte men veel belang aan hygiëne. Door een badhuis te bouwen, kun je de gezondheid van de bevolking verbeteren en het bevolkingsaantal met 10% verhogen.
Bibliotheek 50x50.png Bibliotheek Kennis is macht. Door een bibliotheek te bouwen, krijg je 12 extra onderzoekspunten die je kunt investeren in de ontdekking van nieuwe technologieën in de academie.
Vuurtoren 50x50.png Vuurtoren De vuurtoren van Alexandrië werd beschouwd als een van de zeven wereldwonderen. Door een kleinere versie bij de haven te bouwen, verhoog je de snelheid van de vloot met 15%, omdat een vuurtoren de navigatie verbeterd.
Speciale gebouwen rechts
Gebouw Beschrijving
Wachttoren 50x50.png Wachttoren Een machtige wachttoren verhoogt de verdedigingskracht van de troepen met 10% en verandert de stad in een bijna onneembare vesting.
Standbeeld 50x50.png Standbeeld De Griekse goden zijn moeilijk te behagen en eisen talloze offers. Met dit goddelijk standbeeld kun je laten zien hoe belangrijk ze zijn en daarmee de goddelijke gunst in de tempel vergroten.
Orakel 50x50.png Orakel Met behulp van het orakel worden vijandelijke spionnen ontmaskerd. Op die manier weet je door wie je bespiondeerd wordt en kun je je beter voorbereiden op aanstaande aanvallen.
Handelskantoor 50x50.png Handels- kantoor Verhoogt de maximale handelsverhouding van boerendorpen en de Fenicische handelaar en laat je toe om 750 grondstoffen i.p.v. 500 per level van je markt te verhandelen.

In de senaat kan je deze gebouwen bouwen.

Ten aanval!

Trek verder ten strijde tegen je nieuwe buren of maak ze tot een van je vrienden. Probeer je strategie en tactiek verder aan te passen en eventueel je dorpen te specialiseren. Je moet nu allebei de gebouwen uitbouwen en zorgen dat allebei de dorpen welvarende en grote poleis worden. Domineer de wereld, samen met je vrienden, alliantie en bondgenoten!

Wereldwonderen

Nu, helemaal op het einde van deze gids, moet je nog 1 belangrijk ding weten: hoe de wereld eindigt. Als de 50 grootste allianties van de wereld na 6 maanden genoeg punten hebben, zal het tijdperk der wereldwonderen beginnen. Je moet met je alliantie vechten om hele eilanden te bezitten en wereldwonderen te bouwen. Verdedig het gebouwde werleldwonder hard, want je vijanden zullen dit proberen te vernielen. Je zal moeten laten zien wat je waard bent en hoe hecht jouw alliantie is! Ga de geschiedenis in als een held!

Meer info:

Lees hier meer over de wereldwonderen.

Wat nu te doen?:

Nu ben je klaar om alleen verder te gaan. Blijf farmen, gebouwen bouwen, troepen trainen en onderzoeken voeren. Veel succes!

Tip!:

Als je vragen hebt, kan je ze meestal vinden op deze wiki; bijvoorbeeld op de FAQ, of op het vragendeel van het algemeen forum. Misschien is het aangeraden om andere artikels van de wiki te lezen om het spel volledig onder de knie te krijgen.

Meer info:

[[ Lees voor meer informatie ook de volgende guides!]]