Stichten

Uit Wiki Grepolis NL
Versie door Arsenal (overleg | bijdragen) op 29 mrt 2018 om 23:54 (→‎Gebouwen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen
Colonize.png

Stichten is een van de methoden om een nieuwe stad in je bezit te krijgen in Grepolis. Het is een vredelievende methode waarbij het niet nodig is een stad aan te vallen of te moeten verdedigen om hem over te nemen. Stichten is ook niet afhankelijk van de wereldinstellingen: het wordt op dezelfde manier gedaan, onafhankelijk van het overnamesysteem van de betreffende wereld.

Bedenk dat net als bij andere methoden om steden over te nemen, het kolonisatieschip maar 1 keer gebruikt kan worden. Zodra je nieuwe stad gesticht is, verdwijnt het kolonisatieschip.

Voorwaarden voor het stichten

Voordat je een stad kunt stichten, zijn er drie basisvoorwaarden waaraan voldaan moet worden. Dit zijn Gebouwen, Eenheden en Cultuur

Gebouwen

Gebouw Minimum Level Doel
Academy
Academie
Academie level 13 Nodig om kolonisatieschip te onderzoeken
Harbour
Haven
Haven level 10 Nodig om kolonisatieschip te bouwen

Eenheden

Om een stad te stichten heb je een kolonisatieschip nodig (ook wel 'kolo' genoemd). Dit schip kan gebouwd worden in de haven, maar pas nadat het in de academie is onderzocht

Eenheid Naam Kosten
Colony Ship Kolonisatieschip Wood.png 10,000 Stone.png 10,000 Zilver.png10,000 Pop.png 170

Cultuur

De laatste voorwaarde is dat je voldoende cultuurpunten of CP moet bezitten om een nieuwe stad te bezitten. Wanneer je het spel begint, kun je 1 extra stad bezitten bovenop de stad waarmee je begint. Voor verder steden moet je cultuurpunten verzamelen.

Stichtplaatsen

Als je stad groeit en je de wereldkaart begint te ontdekken, zul je zien dat er lege plekken zijn op sommige grote eilanden en de kleine eilanden. Deze 'stichtplaatsen' zijn plaatsen waar een speler een nieuwe stad kan stichten. De verschillen tussen stichtplaatsen op grote en kleine eilanden worden in de volgende paragrafen uitgelegd. Wees je ervan bewust dat zodra je een plek gekozen hebt en de stad gebouwd wordt, je dit niet meer kunt afbreken en ergens anders kunt starten!

Stichtplaatsen op kleine eilanden

Small Anchor.png

Waarschijnlijk heb je de kleine eilanden dichtbij je eerste stad toen je met het spel begon wel gezien. Deze eilanden zijn onbewoond en verspreid over de gehele oceaan. Veel ervan liggen dichtbij de grotere eilanden. Een stad opbouwen op deze eilanden is lastiger, omdat er geen boerendorpen zijn om grondstoffen van op te eisen. Hierdoor zal je stad afhankelijk zijn van zijn mijnen en zendingen van je andere steden.


Stichtplaatsen op grote eilanden

Anchor Point Frame.png

Deze stichtplaatsen verschijnen nadat een speler zijn account heeft verwijderd, of (soms) voordat het eiland gevuld is met nieuwe spelers. Deze plekken zijn aantrekkelijker om een nieuwe stad te stichten omdat ze, in tegenstelling tot de kleine eilanden, wel toegang bieden tot boerendorpen. Hierdoor kun je je richten op het bouwen van troepen, in plaats van het tot een hoog level uitbreiden van je mijnen. Je kunt ook nog steeds handelen met je andere steden om de stad sneller te laten groeien.

Hoe sticht ik een stad: stap voor stap

City Founding.png
CS Movement.png

Eindelijk heb je je haven op level 10, je hebt 'Kolonisatieschip' onderzocht en er dobbert een prachtig kolonisatieschip in je haven. Het is tijd om je nieuwe stad te stichten.

  • Zoek eerst de ideale locatie om je stad te stichten. Bij voorkeur is dit dichtbij de stad waaruit je je kolonisatieschip laat vertrekken, zodat het minder reistijd kost naar je nieuwe stad. Het is ook een goed idee om een plek te zoeken die dicht bij je alliantiegenoten ligt.
    • Belangrijk: de locatie mag niet verder dan 48 uur varen voor je kolonisatieschip liggen.
  • Begin door te klikken op de locatie waar je je stad wil stichten. Hierdoor verschijnt het scherm wat je rechts ziet.
  • Je kunt selecteren welke eenheden je mee wil sturen met je kolonisatieschip. Het is niet verplicht om eenheden met je kolonisatieschip mee te sturen.
  • Zodra je de eenheden geselecteerd hebt, klik je op 'Stichten'. Je vloot zal naar de stichtplek van je nieuwe stad varen. Dit proces kan niet meer gestopt worden!
  • Zodra het kolonisatieschip zijn doel bereikt heeft, kost het 24 uur om de stad te bouwen. Tijdens deze 24 uur zien zowel jij als andere spelers niet dat er een stad op die plek gebouwd wordt.
    • Belangrijk: deze 24 uur wordt niet beïnvloed door de wereldsnelheid
  • Zodra de bouwtijd voorbij is, zal je een bericht krijgen dat je stad voltooid is en zal je kolonisatieschip verdwijnen. Gefeliciteerd met je nieuwe stad!

Je nieuwe stad

Een gestichte stad zal 997 punten waard zijn en de volgende gebouwen bezitten:

De enige troepen in de stad zijn degenen die je meegestuurd hebt met het kolonisatieschip. Deze troepen ondersteunen de stad vanuit de stad waarvandaan je je kolonisatieschip hebt verstuurd, en zijn dus niet te gebruiken door je nieuwe stad.

Stichten als strategie

Stichten wordt niet altijd gezien als de voorkeursmethode om een nieuwe stad te krijgen. Veel ervaren spelers kijken neer op deze methoden. Een reden hiervoor is dat het voordeliger is een stad over te nemen die al groter is, zodat je minder moeite hoeft te steken in het opbouwen van de stad. In de 24 uur die het kost om de stad uberhaupt op de kaart te zetten, is het mogelijk een ongelimiteerd aantal steden over te nemen.

Stichten is echter een vredelievende manier om je rijk uit te breiden. Je krijgt de stad zonder dat je ervoor hoeft te vechten. Daarnaast zul je eerder een stad kunnen stichten dan er een overnemen, omdat je voor stichten je academie enkel op 13 hoeft te hebben en niet de hoeveelheid troepen nodig hebt om de stad in handen te krijgen en te houden.

Strategisch gezien kan een gestichte stad voordelen bieden. Omdat de stad pas na de bouwtijd van 24 uur op de kaart verschijnt, kun je een stad stichten in vijandelijk territorium en er een groot aantal biremen neerzetten. Daarnaast kun je grondstofcentrales bouwen op kleine eilanden zodat je andere steden zich kunnen richten op troepenproductie.