Uit Wiki Grepolis NL
Ga naar: navigatie, zoeken

Ik gebruik mijn account van de public bèta; dus alles zal in het Engels zijn, maar ik zal de uitleg in het Nederlands houden; en je kunt alles simpelweg stapsgewijs volgen.

Graag wil ik een aanval opzetten naar de stad yakamoz’s city; van de speler dorocia. Dit wil ik doen vanuit mijn steden test123 en aanvalsstad 1. Dit zijn de 3 steden die ik aangeef in het volgende plaatje. Vanuit mijn stad aanvalsstad 1 zal ik alleen een ‘landclear’ doen; vanuit mijn stad test123 zal ik mijn grotere aanval en mijn kolo gaan sturen. Ik wil beide aanvallen om 17:00:00 laten aankomen. Laten we beginnen door de aanvalsplanner te openen via de volgende manier:


Zodra het scherm van de aanvalsplanner geopend is, zullen we het plan gaan aanmaken. Dit doen we door eerst te duwen op “maak een nieuw plan”. Vervolgens verschijnt er een popup venstertje met 3 lege velden: De naam; aanvalsdoel en omschrijving. De naam is simpelweg de naam van het plan. Het is meestal handig om hier de naam van je doel in te vullen; zodat je in het overzicht meteen ziet waar je plan over gaat. Maar dit is niet nodig! Je kunt er dus ook invullen “hallo123” als jij dat leuker vindt. In het vakje ‘aanvalsdoel’ voer je de target in die we gaan aanvallen. In dit geval is dat ‘yakamoz’s city’ (zoals ik eerder gezegd had). Je typt in het vakje bijvoorbeeld alleen de letters ‘yakam’ in; en dan geeft de attackplanner je verder alle steden die met die letters beginnen. Je kiest uit het lijstje de juiste uit. In de omschrijving kun je wederom invullen wat je zelf wil. Het zal er dan als volgt uitzien:


Als we het plan hebben gemaakt komen we in het volgende scherm:


Hierin krijgen we alle steden te zien waarin we eenheden hebben. Als we op (bijvoorbeeld) de 1123 klikken bij de slingeraars van de stad test123; dan krijgen we het volgende scherm te zien:

Ik heb een aantal rijen genummerd. Ik zal even per nummer aangeven waar ze voor staan Het aantal beschikbare eenheden per stad Het aantal geselecteerde eenheden voor je plan De reistijd; het aantal grondstoffen dat ze kunnen pikken; het aantal transsportschepen nodig; moraal De datum en tijd van AANKOMST & de keuze voor een aanval of OS In welk plan je de geselecteerde eenheden wil zetten Zodra je alle eenheden die je wilt meesturen in een aanval hebt ingevoerd, moet je op deze knop duwen om de aanval in je lijst te zetten De reistijd per eenheid De beschikbare eenheden in andere steden


Vervolgens gaan we de eenheden die we willen meesturen aan de aanval toevoegen. Dat ziet er zo uit:

Wederom heb ik een paar rijen genummerd. Rij 1, 2 en 4 spreken voor zich. Rijen 3 en 5 zijn vrij belangrijk! Rij 3 geeft het aantal eenheden aan die je nog kunt meesturen voordat je transsportschepen vol zijn. In dit geval 0, omdat ik al 320 slingeraars meestuur (en mijn snelle transsportschepen een capaciteit van 320 eenheden hebben (26*20). Rij 5 is ook belangrijk! Zorg er altijd voor dat je de juiste aankomsttijd hebt ingevuld!! Zodra we alles netjes hebben ingevuld duwen we op “add command”. Hierna doen we dezelfde stappen volgen voor de aanval vanuit mijn stad “Aanvalsstad 1”. Zodra we dit af hebben gaan we terug naar het overzicht; dat er nu als volgt uitziet:

Hierin staat voor onze target (yakamoz’s city) de aanvallen die we ingevuld hebben. Wederom heb ik een aantal zaken genummerd en omcirceld: Hierin kun je de aanval nog veranderen; je kunt dus eenheden toevoegen en weghalen Als we hier op duwen gaan we de aanval versturen (zie volgende stap) Als we hier op drukken zien we alle eenheden die vanuit die stad worden verzonden Vertrek & aankomsttijd Met deze knopjes kunnen we de acties rangschikken. Met het eerste knopje rangschikken we alle plannen naar stadsnaam (in alfabetische volgorde); met het tweede knopje rangschikken we alles naar vertrektijd; en met het laatste knopje rangschikken we alles naar aankomsttijd. Dit kan heel handig zijn als je in je planner heel veel plannen hebt staan; zo blijft alles overzichtelijk.


Nu we dit allemaal hebben ingevuld is het wachten tot het moment dat we de aanvallen kunnen versturen. Dit moeten we handmatig doen! De aanvalsplanner doet dit niet vanzelf! Als we in de buurt van 16:41:00 komen gaan we op het zwaardje klikken, zodat we onze aanval kunnen gaan versturen. Het volgende scherm zal zich dan openen:


Hierin zijn alle eenheden die we in de planner hadden ingevuld al voor ons geselecteerd. Het enige wat we nog hoeven te doen is wachten op de juiste vertrek/aankomsttijd! Mocht je hiernaast nog redelijk actief spelen, dan kun je je aanvallen nagenoeg nooit vergeten. Namelijk, zodra je in de buurt komt van een aanval die verzonden moet worden, geeft de aanvalsplanner je een melding dat je deze aanval ook daadwerkelijk moet sturen. Dat ziet er dan als volgt uit:


Mocht je nou een aanval met een hele alliantie willen uitvoeren (of enkel alleen een vriend); dan kun je deze persoon uitnodigen (let op; deze persoon moet zelf ook de premium optie kapitein aan hebben staan!). Dit gaat als volgt. In het overzicht kun je links boven in beeld op "rechten aanpassen" duwen (het omcircelde gedeelte links boven in beeld, in het onderstaande plaatje). Vervolgens verschijnt er een nieuw beeld, waarin we (net zoals we in de eerste stap deden van het toevoegen van een target) mensen en allianties kunnen toevoegen. Dat ziet er grofweg als volgt uit (het onderste gedeelte is de nieuwe pagina):


Een laatste opmerking: Het kan zijn dat je op den duur de aanvalsplanner meer gaat gebruiken. En op dat moment kan het ook zo zijn dat je in de planner verschillende doelen en zeer veel aanvallen gepland hebt. Dit kan in het overzicht dat wij behandeld hebben nogal eens onduidelijk zijn. Daarom is er in de aanvalsplanner nog een tweede overzicht, die je kunt openen door op 'aanvallen' te duwen (met het rode pijltje aangegeven) . Hierin staan alle aanvallen of OS die we hebben gemaakt, ongeacht uit welk plan ze komen. Uit de gedeeltes die ik omcirkelt heb, kunnen we zien dat ook in dit overzicht we de aanvallen naar naam, vertrektijd of aankomsttijd kunnen rangschikken en we uit dit overzicht ook aanvallen kunnen versturen (door op het zwaardje te klikken).