Algemene Info: verschil tussen versies

Uit Wiki Grepolis NL
Naar navigatie springen
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 20: Regel 20:


Ook is het belangrijk om met andere spelers een bondgenootschap te vormen tot een sterke [[alliantie]] van steden. Gezamenlijk kunnen jij en je bondgenoten jezelf beter verdedigen en handel drijven. Misschien leer je zelfs nog leuke mensen kennen. Let op, het is meestal verstandiger om als beginner tot een bestaande alliantie toe te treden dan er zelf een op te richten.
Ook is het belangrijk om met andere spelers een bondgenootschap te vormen tot een sterke [[alliantie]] van steden. Gezamenlijk kunnen jij en je bondgenoten jezelf beter verdedigen en handel drijven. Misschien leer je zelfs nog leuke mensen kennen. Let op, het is meestal verstandiger om als beginner tot een bestaande alliantie toe te treden dan er zelf een op te richten.
'''Let op,de eerste 5* dagen heb je beginnerbescherming.''' Dit houdt in: je kan de eerste 5* dagen niemand aanvallen en je kan de eerst 5* dagen ook niet aangevallen worden.
'''Let op,de eerste 5* dagen heb je beginnerbescherming.''' Dit houdt in: je kan de eerst 5* dagen niet aangevallen worden.


  *Dit is afhankelijk van de [[wereldinstellingen]]; meestal duurt de beginnersbescherming 5 dagen, maar soms ook  
  *Dit is afhankelijk van de [[wereldinstellingen]]; meestal duurt de beginnersbescherming 5 dagen, maar soms ook  

Versie van 21 feb 2013 16:52


Basisbegrippen

Hier vind je de basisbegrippen uit het spel terug, zoals je eerste stappen in het spel, hoe je gebouwen bouwt, eenheden traint en hoe je de Griekse goden om hun almachtige krachten aanbidden kunt.

Grondstoffen

De grondslag om je polis tot een geweldige grootmacht der eilanden te maken zijn de grondstoffen. Bij Grepolis zijn er hier 4 van, 3 materiële grondstoffen en 1 immateriële. De materiële grondstoffen – ook wel handvaste grondstoffen – zijn hout, steen en zilvermunten. Aangezien de mythische godenwereld in het oude Griekenland een grote rol gespeeld heeft, komt hier de spirituele grondstof bij, namelijk goddelijke gunsten van de verschillende goden. Voor alle eenheden en gebouwen heb je grondstoffen nodig. Grondstoffen krijg je automatisch doormiddel van de mijnen (houthakkerskamp, steengroeve, zilvermijn) of de tempel (goddelijke gunst). Grondstoffen krijg je ook als je niet ingelogd bent op je account.

Hoeveel grondstoffen je krijgt, hangt af van het niveau van je gebouwen. Daarnaast heb je, om te voorkomen dat grondstoffen verloren gaan, een pakhuis nodig waar deze grondstoffen opgeslagen worden. De weergave, die toont hoe groot je opslagcapaciteit momenteel is en hoeveel grondstoffen je momenteel hebt, vind je rechtsboven terug.

Het getal onder het opslagsymbool geeft aan hoeveel je van elke materiële grondstof kunt opslaan. De getallen onder de symbolen voor hout, steen en zilvermunten geven respectievelijk hun opgeslagen hoeveelheden in het pakhuis aan. Van goddelijke gunsten kan je, ongeacht het niveau van de tempel of het pakhuis, 500 per god opslaan.

De eerste stapjes

In het begin heeft je stad voornamelijk grondstoffen nodig. De houthakker levert hout, in de steengroeve verzamelt men stenen en in de zilvermijn zoekt men naar zilvermunten. De gunsten van de goden zullen in de loop van het spel een steeds belangrijkere rol spelen, echter zijn deze in het beginstadium nog niet van belang. Hoe hoger het niveau van je mijnen wordt, des te hoger de productie van de bijbehorende grondstof zal worden. Het is daarom dan ook verstandig in de eerste dagen je prioriteiten op de gronstoffen te leggen.

Naast de grondstofproductie is ook de veiligheid van je stad een belangrijk punt. Je wilt tenslotte niet dat je grondstoffen in de handen van je gierige buren belanden en je zal jezelf daar dus tegen moeten beschermen. Ze kunnen met een simpele overval namelijk een poging doen je grondstoffen te stelen. Enige hulp hierbij wordt door het pakhuis gegeven, des te hoger het level van het pakhuis, des te meer grondstoffen verstopt kunnen worden voor de ogen van je tegenstanders en dus des te minder ze van je kunnen stelen. Per level kan het pakhuis 100 grondstoffen verstoppen. (voorbeeld: niveau = 100 grondstoffen verstoppen, niveau 15 = 1500grondstoffen verstoppen; er komen dus gewoon 2 nulletjes achter het level van je opslaghuis om te verstoppen.) Het is dan ook verstandig hier gebruik van te maken als er een grote vijandelijke stad zich op hetzelfde eiland bevindt als jouw stad. Daarnaast is het verstandig je stadsmuur uit te bouwen. Enkele niveau's hiervan zijn in de beginnersfase al toereikend om veel schade door een aanvaller te voorkomen.

Als de grondstoffenproductie op gang is gekomen, kun je troepen trainen en handel gaan drijven. Met een kazerne kun je je eerste zwaardvechters rekruteren. Deze eenheden zijn normaal gesproken niet voor de aanval opgeleid, echter bieden ze de mogelijkheid om de pakhuizen van zwakkere spelers op het eiland te plunderen en vooral om je eigen stad te verdedigen.

Ook is het belangrijk om met andere spelers een bondgenootschap te vormen tot een sterke alliantie van steden. Gezamenlijk kunnen jij en je bondgenoten jezelf beter verdedigen en handel drijven. Misschien leer je zelfs nog leuke mensen kennen. Let op, het is meestal verstandiger om als beginner tot een bestaande alliantie toe te treden dan er zelf een op te richten. Let op,de eerste 5* dagen heb je beginnerbescherming. Dit houdt in: je kan de eerst 5* dagen niet aangevallen worden.

*Dit is afhankelijk van de wereldinstellingen; meestal duurt de beginnersbescherming 5 dagen, maar soms ook 
korter of langer (bv. 3 dagen). Controleer de wereldinstellingen van je wereld om te kijken wat het geval is
op die wereld.

Latere start

Wanneer je start in een latere fase van een wereld, moet je je tactiek aanpassen. Het opbouwen van grondstoffen speelt een belangrijke rol bij het neerzetten van je polis, maar het is ook van belang dat je troepen hebt, om je te beschermen tegen je naaste eilandbewoners. Om het verlies van je grondstoffen te verhinderen, is het aan te raden je pakhuis en stadsmuur uit te bouwen. Maak ook eenheden om je polis te beschermen, zijn zeer belangrijk. Onderhoud ook contact met je buren, bijvoorbeeld door een conversatie te beginnen. Een goed contact met hen kan je redden van hopeloze aanvallen, aangezien je je samen verenigt. Als jouw polis groot is geworden zou je moeten proberen om grondstoffen van je buren (doe dit niet meteen met je eerste zwaardvechters, dit zijn geen goede aanvalseenheden!) te verkrijgen. Deze grondstoffen helpen je bij het uitbouwen van je polis.

Nu komt het grootste verschil aan de normale bouwvolgorde: maak niet de fout je eilandgrenzen snel te verlaten om nieuwe steden te koloniseren. Het is een verwarrende fout, omdat de sterke spelers eerst zullen proberen om hun steden op jouw gebied te bevredigen, om zo in de loop van het spel een betere, en daardoor strategische, positie te hebben. Als je jouw grondstoffen slechts in de bouw van een aanvallend leger investeert, ben je een makkelijk doelwit voor deze spelers! Zij hebben de mogelijkheid om hier gebruik van te maken, en je polis te plunderen. Het beste kun je dan ook flink wat verdedigingseenheden maken, die jou polis kunnen beschermen. Je zult zo een onaantrekkelijk doel voor de grotere spelers zijn. Als zij constant hoge verliezen in jouw polis hebben, zullen zij waarschijnlijk een makkelijker doelwit zoeken. Deze fase in de bouw van een veilige positie kost je wat tijd, maar brengt een voordeel met zich mee omdat je de verdedigingstroepen opnieuw kan gebruiken.

Als je nu een goede verdediging hebt, kun je jouw uitbreiding voorbereiden en met de bouw van aanvallende troepen beginnen.

Stadsoverzicht

Het stadsoverzicht geeft je in een oogopslag veel informatie over je polis. Je kan er de gebouwlevels, de actuele grondstoffenproductie, de eenheden die zich in je stad bevinden en je troepenbewegingen zien.

De grafische weergave van de gebouwen verandert naarmate het gebouwlevel hoger wordt. Zo kan je meteen zien, hoe ver een polis zich ontwikkeld heeft. De gebouwen worden niet alleen groter, ze worden ook mooier. Ook dit weerspiegelt indirect de welvaart in je stad.

Met een klik op een gebouw ga je naar het menu van het desbetreffende gebouw. Op deze manier kan je bijvoorbeeld schepen laten bouwen in de haven en onderzoeken doen in de academie of een god kiezen en aanbidden in de tempel.

Stad hernoemen

Je kan je stad herbenoemen door in het stadsoverzicht op de huidige stadsnaam te klikken. Daarna kan je de nieuwe naam invoeren en opslaan. De naam moet tussen 3 en 20 tekens lang zijn. Wij wensen dat er geen discriminerende of racistische stadsnamen gebruikt worden. Anders kan je van het spel uitgesloten worden of een andere straf ontvangen.

Gebouwen bouwen

Als je gebouwen wilt bouwen, moet je op de senaat klikken en dan "Uitbouw naar level X" aanklikken. Je hebt daar een hoeveelheid hout, steen en zilver voor nodig. Hoeveel precies hangt af van het gebouw en het uitbouwlevel. Hoe groter je de gebouwen bouwen wilt, hoe meer grondstoffen en vrije inwoners je nodig hebt voor één level.

Daarbij hebben sommige gebouwen ook uitbouwlevels van andere gebouwen nodig. Zo kan je pas een marktplaats bouwen als je pakhuis en je grot een bepaalde grootte bereikt hebben. In de Senaat worden naast de grondstofkosten ook deze aangegeven als je een gebouw wilt uitbouwen. Meer informatie daarover vind je bij het grondstoffenoverzicht.

Eenheden produceren

Landeenheden kan je in Grepolis in je kazerne opleiden. In het begin zijn dat uitsluitend zwaardvechters, een eenvoudige, maar niet te onderschatten verdedigingseenheid. In de loop van het spel kan je in de academie onderzoeken uitvoeren en zo ook de mogelijkheid krijgen andere eenheden op te leiden. Voorbeelden hiervan zijn boogschutters, slingeraars, hoplieten, ruiters en strijdwagens.

Als je een tempel hebt gebouwd en een Griekse god aanbidt, kan je in de kazerne ook de mythische eenheden van je godheid produceren. Deze zijn duidelijk sterker dan de gewone eenheden, maar kosten daarentegen veel meer grondstoffen en ook goddelijke gunst.

In je haven kan je zee-eenheden opleiden. Je begint met transportbootjes en kan daarna, als je haven ver genoeg is uitgebouwd en je de juiste technologieën in de academie hebt onderzocht, biremen, vuurschepen, branders, triremen, snelle transportboten en kolonisatieschepen bouwen. Deze laatste is nodig voor het overnemen van andere steden. Als je in je tempel Poseidon aanbidt, kan je in de haven ook de Hydra opleiden, een mythisch wezen, dat als schip gebruikt wordt.

In het eenhedenoverzicht vind je een korte beschrijving van de kosten en krachten van de eenheden.

Boerendorpen farmen

Je bent niet alleen op je eiland. Naast eventuele menselijke buren zijn er ook boerendorpen in de buurt. Een slimme omgang met hen kan je veel grondstoffen opleveren, die je zeker in het begin goed gebruiken kan. De grondstoffen van de omliggende boerendorpen benutten noemt men farmen. Er zijn normaal gesproken 8 boerendorpen op één eiland.

Het farmen van boerendorpen werkt op de volgende manier: Klik op het eilandoverzicht op een boerendorp in de buurt en kies het icoontje of het tabje "Grondstoffen opeisen" of "Grondstoffen plunderen". Met grondstoffen opeisen krijg je grondstoffen, maar met plunderen krijg je dubbel zoveel grondstoffen. Maar bij plunderingen daalt de stemming en kunnen de boerendorpen in opstand komen, zodat je het dorp weer moet veroveren.

Als je sneller, en meer grondstoffen wilt, kan je de andere boerendorpen veroveren met troepen, of de boerendorpen uitbreiden met grondstoffen. Meer hierover kan je vinden op de pagina farmen.

Awards

Tijdens het spel kan je met bepaalde acties awards verdienen. Hiervoor krijg je geen beloningen. De soorten Awards kan je bekijken op de Awards pagina.

Doel van het spel

Het doel van het spel is om, samen met je alliantie zoveel mogelijk wereldwonderen te bouwen. Je kan ook het spel spelen om een hoge ranking te krijgen en te behouden, of je kan gewoon proberen zoveel mogelijk plezier aan het spel te beleven.

Als je nog verder moeilijkheden of vragen hebt, kan je deze wiki gebruiken om meer informatie te weten te komen over het onderwerp. Linksboven vind je een zoekbalkje om dingen op te zoeken.

Veel spelplezier!